Wat doen de kinderen

Het geheim van het Muiderslot kindermusical Het Geheim van het Muiderslot

Naar de opera gaan

Op het hoofdpodium van de Rotterdamse Uitmarkt speelt het Jeugdtheater Hofplein zondag tussen 14 en 14u30 delen uit de vrolijke operavoorstelling De Barbier van Sevilla. Om 15u30 treden ze ook op tijdens de Nationale Operabeurs Rotterdam in de Doelen. Ook presenteert het jeugdtheater zich met een stand op de informatiemarkt; er is een deel van het decor te zien, spelers in kostuum vertellen wat zo leuk is aan het jeugdtheater en voor liefhebbers ligt er de poster van de nieuwe kerstvoorstelling De prinses op de erwt.

De voorstelling De Barbier van Sevilla is nog ieder weekend van 22 september t/m 12 november te zien in het Hofpleintheater.

Inl 010-2435050 of www.jeugdtheaterhofplein.nl

Conducteurtje spelen

Kinderen tot en met 11 jaar mogen zondag 3 september gratis mee in één van de historische trams op de Museumtramlijn in Amsterdam als zij als conducteur verkleed komen. Een fluit is al voldoende. Op de tram mogen ze de kaartjes knippen, de haltes omroepen en op de fluit blazen om de tram te laten vertrekken. Misschien laat de echte conducteur hen ook de wissels omzetten.

De trams vertrekken 3 september tussen 11u en 17u om de dertig minuten vanaf het Haarlemmermeerstation (Amstelveenseweg 264), Amsterdam.

Inl www.museumtram.nl.

Fotograferen

De jeugdclub van het Wereld Natuur Fonds organiseert in samenwerking met het Museon de WNF-Ranger Photo Award. Alle kinderen t/m 15 jaar die vóór 15 oktober hun mooiste, gekste of spannendste natuurfoto opsturen of e-mailen, maken kans op de officiële WNF-Ranger Photo Award 2006 en een digitale camera. De veertig beste inzendingen worden ook van 9 december t/m 4 maart 2007 tentoongesteld in het Museon.

Inl www.wnf.nl/rangerclub en www.museon.nl.

Foto vóór 15 oktober 2006 sturen naar WNF-Rangerclub, WNF-Ranger Photo Award, Postbus 7, 3700 AA Zeist. Digitale foto e-mailen naar: photoaward@wwf.nl

Tellen met Muis Jelle

Tellen met Muis Jelle is de titel van het vijfentwintigste peuterboek van Betty Sluyzer en dit jubileum is aanleiding voor een feestje dat wordt gevierd in Amersfoort, de woonplaats van de schrijfster. Op zaterdag 2 september is Betty Sluyzer van 11u tot 15u bij Kinderboekwinkel SpeelBoek in Amersfoort. Zij geeft om 11u30 en 13u30 uur een voorstelling voor jonge kinderen over haar nieuwe boek in Café Theater Borra, om de hoek bij SpeelBoek. De toegang is gratis, maar reserveren is aan te raden, want het aantal plaatsen is beperkt (via 033- 4651815 of info@speelboek.nl). Behalve Betty Sluyzer zal die dag ook Pauline Oud, de illustrator van Tellen met Muis Jelle aanwezig zijn.

Adres Speelboek: Krommestraat 24-26, Amersfoort. Inl 033-46518 15.

Kasteel verdedigen

Alle kinderen tot 12 jaar hebben zaterdag 2 september gratis toegang tot de Kinderdag in het Muiderslot. Het slot is nog niet zo lang geleden gerestaureerd en de vroeger afgesloten delen zijn nu ook opengesteld voor het publiek. Kinderen kunnen zelf op verkenning gaan op de verschillende routes door het kasteel om bovenin de torens te komen. Ze kunnen op wacht staan en meehelpen het kasteel te verdedigen door middel van virtuele spelletjes. En ze kunnen meedoen aan een toernooi en zich mooi aankleden als ridder of schone jonkvrouw. Op de vestingwallen rondom het kasteel zijn er allerlei historische kinderspelen zoals kruisboogschieten en hoefijzergooien. De spelletjeskaarten à € 2,50 worden verkocht bij de Middeleeuwse krijgstent op het Slotterrein. In de arena voeren de kinderen van het Nederlands Musical Ensemble scènes op uit de kindermusical Het geheim van het Muiderslot.

Kinderdag op za 2 sept van 10-18u op het Muiderslot, Herengracht 1, Muiden. Gratis toegang voor kinderen tot 12 jaar, vanaf 13 jaar € 8,50, museumkaart geldig, spelletjeskaart € 2,50. Inl 0294-256265 of www.muiderslot.nl

Varen

Voor kinderen is er geen apart programma tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam op 1, 2 en 3 september. Toch valt er genoeg te beleven. Zo zullen de Pride of Rotterdam en de Pride of Hull, de grootste en meest luxueuze cruiseferries ter wereld, aanmeren bij de Holland Amerikakade (Wilhelminapier). Onder begeleiding van nautische dienstverleners keert de cruiseferry straatje ter hoogte van de Erasmusbrug. (Beleef het mee aan boord zaterdag en zondag om 13u (Inl www.poferries.nl).

Met twee helikopters demonstreert de Marineluchtvaartdienst de manoeuvreerbaarheid van de helikopter en de behendigheid van de vliegers. Ook laten ze zien hoe reddingsacties op zee worden uitgevoerd, geven mariniers een demonstratie van het besturen van rubberboten en laat de Bijzondere Bijstandseenheid van het Korps Mariniers zien hoe een boarding van een schip in z'n werk gaat. Plaats: Holland Amerikakade (Wilhelminapier) vrijdag: 13u30, zaterdag: 11u.30, 15u30 en zondag 11u30, 16u. Inl www.marine.nl.

Veertig roeiteams in sloepen gaan zaterdag om 12u45 bij de Wilhelminapier van start voor de 15,5 km lange Maasrace. Het keerpunt ligt bij Bolnes en na 1,5 uur wordt het eerste team verwacht aan de finish bij de Mullerpier. Inl www.maasrace.nl . Ook nemen grote klassieke zeiljachten het tegen elkaar op tijdens een spectaculaire race op zaterdag en zondag om 14u45 bij de Wilhelminapier. Inl www.catlogic.com