Voordat titels films worden

21 Films strijden in Venetië om de Gouden Leeuw.

Vorig jaar begon Ang Lees Brokeback Mountain er zijn zegetocht. Welke film gaat dit jaar winnen?

Werkers leggen de laatste hand aan het Cinema Palace in Venetië. Foto Reuters Workers put the finishing touches to the Cinema Palace at the Venice Film Festival in Venice in this August 30, 2005 file photo. Italy's film industry is bracing for a war of the festivals between Venice's venerable "Mostra del Cinema", whose 63rd edition starts on August 30, and Rome's new international film competition which makes its debut in mid-October. To match feature LEISURE ITALY FILMFESTIVALS REUTERS/Alessia Pierdomenico/Files (ITALY) REUTERS

Bianca Stigter

Private Fears in Public Spaces. Zo noemde de Franse regisseur Alain Resnais zijn nieuwste film, en op voorhand is het de beste film van het filmfestival van Venetië, dat gister avond begon. Van de 21 films die er strijden om de Gouden Leeuw heeft hij de mooiste titel, en voorlopig is dat nog het enige waar je op af kunt gaan, voordat al die titels films zijn geworden, en blijkt dat niet Private Fears in Public Spaces maar Dry Season, Paprika of Fallen Season met de eer zal gaan strijken. Vorig jaar begon Brokeback Mountain van Ang Lee in Venetië zijn tocht van nietszeggende titel naar Oscarwinnaar.

Welke film zal dit jaar gaan winnen? De competitie biedt de gebruikelijke mix van vers talent en gevestigde auteurs. Het festival opende gister met Black Dahlia van veteraan Brian De Palma, een verfilming van de gelijknamige roman van James Ellroy over de gruwelijke moord op een jonge actrice in Hollywood vlak na de Tweede Wereldoorlog. Komende dagen volgen onder meer The Queen van Stephen Frears, en Quei loro incontri van Jean-Marie Straub en Danièle Huillet. Interessant zijn de films van regisseurs die al een hit op hun naam hebben staan en daar nu een vervolg aan kunnen geven, zoals Darren Aranofsky van Pi die nu The Fountain laat zien en Apichatpong Weerekasathul van Tropical Melody die nu Syndromes and a century toont. Festivaldirecteur Marco Müller selecteerde maar liefst vier films uit Azië, waaronder I Don’t Want To Sleep Alone van Tsai Ming-Liang en Exiled van Johnnie To. En dan is er natuurlijk Zwartboek van Paul Verhoeven, de eerste Nederlandse film in competitie sinds Jos Stellings De Vliegende Hollander eind jaren tachtig. Black Book gaat morgen in première. De eerste sterren die gister over de rode loper gingen, waren Scarlett Johansson, Josh Hartnett en Hilary Swank, de hoofdrolspelers van Black Dahlia.

Dit jaar krijgen Venetiës leeuwen voor het eerst concurrentie in eigen land, en nog wel van een wolf. In oktober begint in Rome voor het eerst het Festa del Cinema. Of dit festival een belangrijke concurrent wordt, valt nog te bezien, maar het heeft wel al een grote ster gestrikt. Nicole Kidman, in het verleden een van de grootste trekpleisters op het Lido, presenteert daar haar nieuwste film, Fur, waarin ze de Amerikaanse fotografe Diane Arbus speelt. Het Festa del Cinema moet meer een publieksfestival worden dan de Mostra del Cinema, dat zeker onder de regering Berlusconi vaak als te elitair werd gezien. Marco Müller lijkt het niet te deren. In zijn derde jaar als directeur ziet hij de presentatie van films die de publiciteit ook zonder festival wel zouden halen als een „zonde’’, die hij met het vertonen van minder opvallende films moet compenseren.

    • Bianca Stigter