Voor Krajicek valt weinig te genieten

Michaëlla Krajicek kreeg afgelopen nacht tijdens haar debuut op de US Open tennisles van de Russische titelkandidate Maria Sjarapova: 3-6 en 0-6. „Ik was boos op mezelf.”

From the Netherlands, please welcome Mikela Kraichuk! Van de tribunes in het Arthur Ashe Stadion klinkt een flauw applausje voor het Nederlandse tennistalent. And from Russia, Maria Sjarapova! Een luid gejuich stijgt op in het grootste tennisstadion ter wereld.

Michaëlla Krajicek (17) loopt in een blauwwit sportpakje naar haar stoel en zet haar tas neer. Een paar meter verderop trekt Sjarapova (19) een zwart hesje uit. Gefluit. In een zwarte ‘avondjurk’ – gebaseerd op de kleding van actrice Audrey Hepburn – schrijdt de nummer vier van de wereld over de blauwe hardcourtbaan. Krajicek denkt slechts aan de talloze tips die de collega-profs haar gaven om haar weinig populaire tegenstandster te verslaan. Vader en coach Petr Krajicek heeft zijn dochter vooral op het hart gedrukt te genieten van de ambiance.

Voor Michaëlla Krajicek valt er echter weinig te genieten. Sjarapova is vanaf de eerste bal in alles net een klasse beter. De Russische heeft een betere opslag, beweegt sneller over de baan en slaat harder dan de nummer één van Nederland. Krajicek had na een paar mindere weken zo graag overtuigend aan de partij willen beginnen. Maar meer dan proberen de harde groundstrokes terug over het net te brengen lukt haar amper. „Ik kon weinig doen”, zegt de debutante na afloop van haar nederlaag. „Dat meisje sloeg winners en maakte geen fouten. Ik kwam maar niet in mijn eigen spel.”

Binnen een paar minuten neemt Sjarapova een voorsprong die ze vervolgens niet meer afstaat. Terwijl de vliegtuigen hoog over Flushing Meadows razen, laat Sjarapova de ene na de andere ace en winner van haar racket vertrekken. Vader en coach Joeri Sjarapov moedigt zijn dochter vanuit de spelersbox aan. „Vamos!”, schreeuwt de man die deze zomer de banden met de Nederlandse coach Robert Lansdorp verbrak. Aan de andere kant van het stadion probeert Petr Krajicek positief te blijven. „Zelfs toen ik in de tweede set met 5-0 achterstond, zat hij me nog aan te moedigen”, zegt zijn dochter na afloop. „Dat vond ik wel lief van mijn vader. Maar ik was boos op mezelf dat ik in de tweede set geen game meer pakte. Mijn vader is trots op me dat ik hier nu al sta. Hij zegt: ‘Je bent zeventien en je hebt nog tijd zat’. Maar zo denk ik er niet over. Nu ik hier sta, wil ik ook wat laten zien.”

Sjarapova kent voor, tijdens en na de partij geen mededogen met de jeugdige nummer 36 van de wereld. „Vooraf zaten we samen in de kleedkamer, maar dan kijk je niet naar elkaar”, zegt Krajicek naderhand. „Op de baan gaat ze voor elk punt. Dat maakt haar ook zo goed. En na afloop heb ik haar niet meer gesproken. In de lockerroom ving Martina Navratilova me op. Ze zei dat ik me niets aan moest trekken van deze nederlaag. Sjarapova was gewoon te goed vandaag.”

Tijdens de eerste onderlinge ontmoeting tussen beide tennissters klinkt het liedje We could be heroes van David Bowie door het stadion. Het statusverschil tussen de twee hoofdrolspeelsters is enorm. De één staat te boek als een wereldster die als tiener Wimbledon op haar naam schreef, de ander is een Nederlands talent dat nog niet verder kwam dan de derde ronde van een grandslamtoernooi. Op de blauwe hardcourtbaan van New York blijft het verschil van de eerste tot de laatste minuut aanwezig. Als de scheidsrechter „game, set and match Sjarapova” roept, staan de setstanden 6-3 en 6-0 op het scorebord.

Slechts 58 minuten heeft Krajicek weerstand kunnen bieden. Met een slap handje zwaait ze teleurgesteld naar het publiek. Midden op het center court deelt Sjarapova op elegante wijze handkusjes uit aan de fluitende fans. Na afloop krijgt ze vragen over haar kleding, haar vermeende relatie met toptennisser Andy Roddick en over haar liefde voor New York. Aan haar partij met Krajicek worden nauwelijks woorden vuil gemaakt. Wel laat Sjarapova weten dat ze vandaag in een ander pakje de baan zal betreden. Krajicek houdt zich de komende dagen bezig met het vrouwen- en mixeddubbeltoernooi.

Raemon Sluiter daarentegen is de komende dagen nog actief in het enkeltoernooi. Nederlands enige vertegenwoordiger in het mannentoernooi versloeg gisteren in zijn eerste partij in New York de Amerikaan Wayne Odesnik in drie sets: 6-4, 6-4 en 7-5. De Rotterdammer neemt het in de tweede ronde op tegen de de als veertiende geplaatste Duitser Tommy Haas, een van de outsiders voor de titel in New York.

    • Koen Greven