Voetballers hebben pijn aan hun voeten

De voetballers van het Nederlands elftal klagen over pijnlijke voeten. Het is de schuld van de nieuwe zwarte schoenen die zij op reisdagen bij hun uitgaanstenue moeten dragen. Die knellen, zowel bij middenvelder Rafael van der Vaart als bij de leden van de technische staf. Schoenmaker Peter Dinkelberg uit Deventer kreeg de eervolle opdracht van de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond om dertig paar herenschoenen op te rekken. Niks bijzonders, zegt de schoenmaker. „Ik doe gewoon mijn werk.”

Hebben alle voetballers platvoeten?

„Nee, beslist niet. Nieuwe schoenen moeten worden ingelopen. Bij de een doet de leest een beetje zeer, bij de ander de hak. Door ze te dragen, rekt het leer iets op en verdwijnt de pijn. Maar voetballers hebben de tijd niet om die uitgaansschoenen in te lopen. Daarom moet ik het inloopproces iets versnellen. Elke schoen gaat een tijdje in de oprekmachine. Dagelijkse kost voor een schoenmaker. In de winkel zitten schoenen vaak lekker. Maar in een ander seizoen knellen ze opeens.”

Waar knellen de schoenen van spitspeler Klaas-Jan Huntelaar precies?

„Geen idee. Ik heb de spelers niet gezien. Een medewerker van de voetbalbond heeft de schoenen gebracht en haalt ze ook weer op. Ik rek alle schoenen op dezelfde manier op.”

Doelman Edwin van der Sar heeft maat 46 en middenvelder Wesley Sneijder slechts ‘een veertigje’ bericht De Telegraaf vandaag.

„Het huis-aan-huisblad in Deventer had lucht gekregen van onze opdracht. Ik dacht: ‘Een beetje publiciteit in de plaatselijke krant kan geen kwaad.’ Daarna belde De Telegraaf en nu staat de telefoon niet meer stil. Om gek van te worden. Ik wil geen cameraploegen in mijn zaak. Ik wil gewoon mijn werk doen.”

    • Arjen Ribbens