Tribunaal eist tegen Krajisnik levenslang

De openbare aanklagers van het Joegoslavië-tribunaal hebben gisteren een levenslange gevangenisstraf geëist tegen de Bosnische Serviër Momcilo Krajisnik, die volgens de aanklagers tijdens de Bosnische oorlog een van de belangrijkste architecten van de massale etnische zuivering van niet-Serviërs is geweest.

Krajisnik, vroeger parlementsvoorzitter van de Servische Republiek in Bosnië en rechterhand van de nog steeds voortvluchtige toenmalige president Radovan Karadzic, is volgens de aanklagers schuldig aan alle acht punten van de aanklacht, waaronder genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Krajisniks kantoor was tijdens de Bosnische oorlog „een zenuwcentrum” van de etnische zuiveringen in het door de Bosnische Serviërs beheerste gebied, aldus aanklager Alan Tieger gisteren. Hij beschreef hoe het in het kantoor een komen en gaan was van parlementariërs en lokale bestuurders die de etnische zuivering in de praktijk moesten brengen. Volgens Tieger stond Krajisnik aan het hoofd van de bevelsketen.

Het Joegoslavië-tribunaal heeft pas één keer eerder een beklaagde tot levenslang veroordeeld – een straf die in hoger beroep werd omgezet in veertig jaar en uitzicht biedt op vrijlating na twintig jaar. De uitspraak in het proces tegen Krajisnik wordt eind september verwacht.

Het Joegoslavië-tribunaal veroordeelde gisteren de Kroatische journalist Josip Jovic tot een boete van 20.000 euro wegens minachting van de rechtbank. Jovic heeft de naam van een beschermde getuige onthuld, bij herhaling, en ondanks vermaningen dat dat strafbaar is; op de onthulling van de naam van beschermde getuigen staat maximaal zeven jaar gevangenisstraf en een boete van 100.000 euro.

De advocaat van Jovic stelde dat de onthulling onder de persvrijheid valt. Jovic, die niet bij de uitspraak was, sprak van „een juridische absurditeit”, zei dat hij in hoger beroep gaat en voegde daaraan toe dat hij liever de cel in gaat omdat hij de boete niet kan betalen. De beschermde getuige was overigens de Kroatische president, Stipe Mesic. (AP, AFP)