Televisie Film van de dag

Uit Het stenen vlot scene uit de film Het Stenen Vlot (regie George Sluizer 2002) La Balsa de Piedra Diogo Infante en Federico Luppi in `Het stenen vlot '

Het stenen vlot. Na zijn Amerikaanse remake van zijn succesfilm Spoorloos (The Vanishing, 1993) zwierf regisseur George Sluizer stuurloos rond door filmland. In Nederland kwam hij niet aan de bak, en Portugese (Dying to go Home, 1996) en Duitse (Der Commissioner, 1998) producties sloegen niet aan. Zijn verfilming van een roman van Portugees José Saramago (de eerste filmadaptatie van de Nobelprijswinnende auteur) over een groep mensen die ronddrijft op een onbestuurbaar stuk land dat op onverklaarbare wijze van Spanje is afgebroken trof echter wel de juiste, beetje vervreemdende en magisch-realistische toon. Al kregen sommigen de kriebels van de maffe combinatie van droge humor in new age-filosofieën in een surrealistische sf-setting. Sterkste punt: de camerawerk van Goert Giltay. De film kreeg op het Nederlands Filmfestival van dat jaar een speciale juryprijs.(George Sluizer, Sp/Por/Ned, 2002), Ned3, 20.05-22.00u

Dana Linssen

    • Dana Linssen