Tagliatelle met verse boleten

Voor 2 personen: enkele grote boleten 200 gram gedroogde eiertagliatelle zout en zwarte peperkorrels olijfolie extra vergine 2 extra grote tenen knoflook, overlangs gehalveerd 4 eetlepels fijngesneden peterseliesteeltjes 8 Romaatjes (piepkleine Roma-tomaten) 4-6 blaadjes basilicum, in stukjes gescheurd 2 eetlepels versgeraspte parmigiano reggiano (facultatief)

Boleten schieten momenteel als wilden de grond uit. Zo vond ik prachtige heksenboleten (met dikke stelen) in de berm van een grindweg door het bos. Die kon ik echt niet laten staan. Trek paddestoelen nooit uit de grond maar snijd ze met een mesje vlak boven de grond af. Weinig schade en weinig schuldgevoel. Verse boleten zijn overheerlijk in een risotto maar wie sneller klaar wil zijn, stopt gebakken boleten in een omelet of vermengt ze met tagliatelle.

Bereiding: Zorg dat van oudere boleten de zachte sporenlaag onder de hoed wordt verwijderd en veeg hoed en stelen schoon met een vochtig doekje. Er wordt voor dit recept uitgegaan van circa 200 gram schoongemaakte boleten. Breng een ruime pan met water aan de kook. Snijd hoed en stelen van de paddestoelen in korte plakjes en reepjes. Verwijder het vliesje en de groene kern van de knoflook en snijd de teentjes in stukjes van gelijke grootte. Halveer de Romaatjes overlangs. Doe de pasta met zout in het kokende water, roer de tagliatelle goed los en kook ze bijtgaar in zo’n 5 minuten.

Verhit in een ruime hapjespan de olie en bak hierin de knoflook samen met de peterseliesteeltjes al roerend op halfhoog vuur gedurende 1 minuut. Voeg de boleten toe en bak ze, onder regelmatig omscheppen 2-3 minuten mee. Doe er dan de Romaatjes door, bak ze 2 minuten mee en draai het vuur uit. Breng definitief op smaak met zout, maal er peper over en schep de basilicum erdoor. Giet de pasta af in een bolzeef, (vang iets van het kookvocht op), schud aanhangend vocht weg en schep de vochtige tagliatelle door de boleten. Voeg 2-3 eetlepels van het kookvocht toe en een scheutje olijfolie. Wie wil roert er ook nog de parmigiano door maar niet te veel: het moet een fris gerecht blijven.

Florine Boucher

Morgen: kippevleugels.

    • Florine Boucher