Staalbedrijf Corus lijdt onder hoge energieprijs

De winst van staalbedrijf Corus is in het eerste halfjaar fors gedaald door de hoge energieprijzen. De winst kwam uit op 127 miljoen pond (188 miljoen euro), 63 procent lager dan vorig jaar.

Ook de prijzen voor grondstoffen (voornamelijk ijzererts) rezen de pan uit volgens topman Philippe Varin, die telefonisch een toelichting op de cijfers gaf. In totaal denkt het Brits-Nederlandse concern dit jaar ongeveer 400 miljoen pond (593 miljoen euro meer aan energie- en grondstofkosten kwijt te zijn dan het afgelopen jaar. Deze kosten verwacht Corus slechts gedeeltelijk te kunnen compenseren met prijsverhogingen.

Varin zegt zich zorgen te maken over de hoge energiekosten, die vooral in de aluminiumsector – waarin Corus met twee smelters nog altijd actief is – de winst ernstig aantasten. Corus heeft het grootste deel van zijn aluminiumactiviteiten inmiddels wel verkocht aan het Amerikaanse Aleris voor 480 miljoen pond (712 miljoen euro).

Ook de marktmacht van mijnbouwers baart Varin zorgen. Drie grote mijnbouwconcerns leveren wereldwijd 80 procent van alle ijzererts aan de staalindustrie. „Wanneer je bedenkt dat zelfs na de fusie tussen Arcelor en Mittal de topvijf van staalbedrijven niet meer dan 20 procent van de markt bedient, is ten opzichte van de mijnbouwbedrijven die onderling de prijs kunnen dicteren sprake van een ongelijke strijd”, zegt Varin.

Niettemin is hij ervan overtuigd dat de fusie- en overnamegolf in de staalindustrie met de fusie tussen Mittal en Arcelor nog lang niet is uitgewoed. Waar Corus, op dit moment in grootte het achtste staalconcern ter wereld, zich in deze strijd bevindt is niet duidelijk.

Volgens Varin ligt het herstructureringsprogramma van het concern, met name in Groot-Brittannië, op schema en zijn ook de financiën op orde. „We zijn klaar om met Corus een nieuwe fase in te gaan”, zegt Varin.

Hoewel de omzet van Corus daalde met 3 procent tot 4,8 miljard pond (7,2 miljard euro), verwacht Varin dat de vraag naar staal dit jaar „robuust” blijft. De operationele winst van Corus bedroeg 305 miljoen pond (451 miljoen euro).

In IJmuiden moet een hoogoven dit jaar enkele maanden worden stilgelegd voor groot onderhoud. De daardoor lagere productie zal een negatief effect op de resultaten hebben.