Spanje wil hulp aanpak illegalen

Spanje heeft dringend meer hulp nodig van andere landen van de Europese Unie om de stroom illegale immigranten van Afrika naar de Canarische Eilanden te stoppen.

Die oproep deed de Spaanse vice-premier María Teresa Fernández de la Vega gisteren in Brussel. Ze maakte de afgelopen dagen een rondreis door Europa om over illegale immigratie te praten. Dinsdag was ze in Helsinki voor overleg met de Finse premier Vanhanen. Finland is momenteel voorzitter van de Europese Unie.

Dit jaar kwamen al ruim 18.000 illegale immigranten naar de Canarische Eilanden. In mei vroeg de Spaanse regering om hulp. Lidstaten van de EU zegden twee schepen, twee vliegtuigen en deskundigen toe om Spanje te helpen bij het bewaken van de grenzen.

Dat is niet genoeg, zei Fernández de la Vega gisteren. „Om een grens te bewaken heb je meer boten, meer patrouilles en meer coördinatie nodig”, zei ze. De Spaanse vice-premier vindt dat andere landen een grotere bijdrage moeten leveren, omdat het niet gaat om een specifiek Spaanse probleem. Veel van de illegale immigranten willen niet naar Spanje, maar naar andere Europese landen. „Politieke leiders in het noorden van Europa zouden daarom in actie moeten komen”, zei ze.

Europees commissaris Franco Frattini (Justitie) steunt de oproep van de Spaanse regering. Hij zal volgende maand tijdens een bijeenkomst van de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken voorstellen om de Europese patrouilles bij de Canarische Eilanden te verlengen tot het einde van dit jaar. De operatie, die de afgelopen weken op gang kwam, duurt voorlopig negen weken. Frattini zei gisteren geen extra geld toe voor de operatie. Nederland heeft enkele deskundigen van de marechaussee aangeboden. Die zijn nog niet ter plekke. Frontex, het Europese agentschap voor grensbewaking in Warschau dat de operatie coördineert, onderzoekt op dit moment hoe ze kunnen worden ingezet.

Commissaris Frattini zei gisteren ook dat hij een task force van de Europese Commissie om het immigratieprobleem vanuit zo veel mogelijk invalshoeken te bekijken. Spanje wil zelf op korte termijn een conferentie organiseren van de EU-lidstaten die aan de Middellandse Zee grenzen.