Snelle test herkent typen vogelgriep

rotterdam, 31 aug. Met een RNA-chip is binnen enkele uren te onderscheiden van welk type een griep- of vogelgriepvirus is. Een vijfde van de virussen werd in de testresultaten van zo`n chip, waarin overigens alleen de bekende typen seizoensgriep H1N1 en H3N2 en de agressieve vogelgriep H5N1 zijn opgenomen, goed getypeerd. De onderzoekers vinden dat een ,,veelbelovend begin”. De resultaten zijn deze maand gepubliceerd in het Journal of Clinical Microbiology. Een test naar vogelgriep duurt nu nog dagen. Er zijn enkele tientallen mogelijkheden die worden onderscheiden door het genetisch materiaal van het virus te vermenigvuldigen. Op een RNA-chip (een aangepaste DNA-chip) kunnen genen van honderden of duizenden virussen worden geprint, waarna via een chemische reactie snel is te zien waarmee het te onderzoeken monster het best rijmt.