SMART-1 stort zondagmorgen te pletter op de maan

Rotterdam, 31 aug. De Europese ruimtesonde SMART-1, die sinds november 2004 rond de maan draait, slaat zondag op de maan te pletter. In juni zat het werk van deze eerste Europese maanverkenner er op, waarna zijn baan zodanig werd veranderd dat hij op 3 september om 07.41 uur Nederlandse tijd neerploft. Dat gebeurt in Lacus Excellantiae, een vlakte op het donkere deel van de maan die dan door vele sterrenwachten op aarde wordt waargenomen. De inslag gebeurt scherend, met een snelheid van 1800 meter per seconde, en zal een krater van hooguit 10 meter diameter doen ontstaan: te klein om met telescopen op aarde te kunnen zien. Misschien kan echter wel de veel grotere explosie- en stofwolk worden waargenomen en kan die nog iets over de eigenschappen van de maanbodem onthullen.