Schip met genrijst vast in Rotterdam

In de Rotterdamse haven ligt een schip met 20.000 ton rijst waarin sporen zijn aangetroffen van een genetisch gemodificeerde rijstsoort die in Europa verboden is. Dat heeft de Europese Commissie vanmiddag bekendgemaakt.

Een woordvoerder van de commissie benadrukte dat het om een verdenking gaat, op basis van enkele eerste testen. Nieuwe testen moeten gaan uitwijzen of er inderdaad verboden genrijst aan boord van het schip is. Het gaat vermoedelijk om de genetisch aangepaste rijstvariant LL Rice 601.

LL Rice 601 is zowel in de Verenigde Staten als in Europa verboden omdat nog onvoldoende is onderzocht of de rijst veilig is voor mensen. Onlangs werd bekend dat sporen van de rijstsoort in de VS waren aangetroffen in partijen die voor consumptie waren bedoeld. Volgens de Amerikaanse autoriteiten was er geen gevaar voor de volksgezondheid. Maar vorige week kondigde de Europese Commissie toch maatregelen af om te voorkomen dat Europese consumenten met LL Rice 601 in contact komen. Handelaren die Amerikaanse rijst willen importeren moeten een certificaat kunnen tonen waaruit blijkt dat het voedsel is onderzocht op de aanwezigheid van de genetisch aangepaste rijstvariant. Verder worden er steekproeven uitgevoerd bij rijst die al geïmporteerd was. Het schip komt uit New Orleans. De rijst was bestemd voor Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De douane houdt de rijst vast.

Europa, waar onder burgers veel weerstand bestaat tegen ‘genvoedsel’, heeft strenge procedures voor het toelaten van genetisch gemodificeerde voedingswaren. LL Rice 601 is ontwikkeld door het Duitse bedrijf Bayer Cropscience