Russen creëren ’s werelds grootste aluminiummaker

Het Russische aluminiumconcern Rusal neemt binnenkort zijn kleinere rivaal Sual en het Zwitserse Glencore over. Daardoor ontstaat ’s werelds grootste aluminiumconcern.

Volgens bronnen rond de besprekingen hebben de metaaltycoons Derispaska en Vekselberg een akkoord bereikt om hun holdings Base Metal en Renova met Glencore te fuseren. De betrokkenen geven nog geen officieel commentaar.

Het nieuwe concern zou jaarlijks 4 miljoen ton aluminium en 11 miljoen ton aluinaarde produceren, de grondstof voor aluminium. Daarmee laat het nieuwe concern de huidige nummer één, het Amerikaanse Alcoa, achter zich. De marktwaarde wordt geraamd op 30 miljard dollar 23,3 miljard euro).

Rusal (Russian Aluminium) en Sual zijn aluminiumfabrieken die vooral werken op basis goedkope elektriciteit van Siberische waterkrachtcentrales. Het Zwitserse Glencore, dat al nauw met RusAl samenwerkt, levert aluinaarde. Glencore bewerkt die grondstof in fabrieken in Jamaica, Italië en Ierland.

Volgens bronnen is een niet-bindend contract getekend, dat Rusal 64,5 procent, Sual 21,5 procent en Glencore 14 procent in het nieuwe concern gunt. Het Kremlin geeft zijn zegen aan de fusie, die past in het beleid monopolistische ‘nationale kampioenen’ te creëren die op wereldschaal concurreren. De woordvoerder van Poetin zei vorige week al dat het ,,normale praktijk’’ zou zijn een consolidatie van de Russische aluminiumindustrie te steunen.

In de jaren negentig raakte de Russische aluminiumindustrie versnipperd over maffiose zakenclans. Met name de Siberische aluminiumstad Krasnojarsk ging het er in de zogeheten ‘aluminiumoorlogen’ vaak bloedig toe. Eind jaren negentig moesten regionale aluminiumbaronnen het veld ruimen voor jonge ‘oligarchen’ met connecties binnen het Kremlin. Russische media schrijven dat de nieuwe Russische aluminiumgigant binnen drie jaar een beursgang maakt in Londen en wil expanderen in de Russische metaalsector.