regio keuze

Bergen: Henri ten Holt Henri ten Holt: voorstudie Sluislaan FOTO: Museum Kranenburghbomen laan

BERGEN

De Nieuwe KringMuseum Kranenburgh wijdt deze zomer een tentoonstelling aan De Nieuwe Kring, een groep kunstenaars en filosofen die tussen 1916 en 1919 in Bergen gevestigd was. Beeldend kunstenaars als Henri ten Holt, Jaap Weijand, Thé Lau, Matthieu Wiegman en John Rädecker behoorden tot de kring, maar ook de dichter P.N. van Eyck en de componist Jakob van Domselaer. De leiding lag in handen van de literator Charles Wijnschenk Dom en de wiskundige Pieter Talma. De tentoonstelling laat werken zien die de kunstenaars in deze periode maakten. Ook wordt een muziekfilm vertoond met composities van Van Domselaer.

De Nieuwe Kring. T/m 1 okt in Museum Kranenburgh, Hoflaan 26, Bergen. Di t/m zo 13-17u.

DEN HAAG

LunchconcertenOp dinsdag 5 september gaat de lunchconcertserie in de Nieuwe Kerk in Den Haag van start met jong talent van het afgelopen Prinses Christina Concours. Dinsdag treedt het vioolduo Bas Treub en Eva Petrarca (vioolduo) op met werken van Wieniawski en Prokofjev; Andrea Vasi (piano) speelt een werk van Liszt en Noa Eyl (viool) en Andrea Vasi (piano) brengen een sonate van Mozart. Bij de ingang ligt voor alle bezoekers een gratis programmaboekje klaar van alle twintig concerten.

Aanvang concerten: 12u30 (duur circa. 45 minuten). Toegang gratis. Locatie: Nieuwe Kerk, Spui 175. Inl 070 3382151 en www.christinaconcours.nl

Nationale Orgeldag Zaterdag 9 september van 10-12 staan de twee orgels van de Houtrustkerk, Beeklaan 535 (bij de Iep-laan), weer open voor belangstellenden ter gelegenheid van de Nationale Orgeldag. Wie wil mag zelf op deze instrumenten spelen, ook kinderen worden van harte uitgenodigd om te experimenteren met de klankmogelijkheden die de 37 registers van het grote Klais-orgel te bieden hebben. Bij het koororgel is goed te zien hoe een pijporgel eigenlijk in elkaar zit.

Inl www. houtrustkerk.nl

NAARDEN-VESTING

Muziek- en Cultuurfestival Vrijdag 1 september, om 19u30 zal burgermeester Rehwinkel in de open lucht bij het Nederlands Vestingmuseum het eerste Muziek- en Cultuurfestival Naarden openen met de opera Die Zauberflöte, uitgevoerd door het Utrechtse gezelschap Arti Vocaal. Het festival is van 1 t/m 29 september. Advies: zelf stoeltje of kussen meenemen.

Inl www.naarden.nl. De toegang tot alle evenementen is gratis; het parkeren eveneens.

ILPENDAM

Groene MaandZondag 3 september gaat de Groene Maand 2006 in Noord-Holland van start in bezoekerscentrum Ilperveld in Waterland. Het thema is dit jaar 'Water in overvloed? Ontdek Nederland-Waterland!'. Van 11u30 tot 16u30 kunnen bezoekers het Ilperveld ontdekken vanaf het water, tijdens vaarexcursies of in een roeiboot of fluisterpunter. Er is een informatiemarkt waarbij natuur- en milieuorganisaties uit de regio vertellen wat zij doen met water en er worden streekproducten verkocht. Een activiteitenroute laat kinderen van 6 tot 12 jaar kennis maken met verschillende aspecten van water; ze kunnen waterbeestjes vangen, watervogels kijken, waterstanden peilen en een verrassingsactiviteit met riet doen.

Locatie: Bezoekerscentrum Ilperveld, Kanaaldijk 32a, Landsmeer. Inl over activiteiten in de (groene) maand september www.groenemaand.nl.

UTRECHT

In de Schaduw van de Toren Theatergroep Grenz opent het culturele seizoen met een voorstelling over het bureaucratisch-politieke bestel in Nederland. De aloude Toren van Babel staat model voor de ambtelijke rompslomp die Nederland tegenwoordig kwelt. Het motto luidt: ‘Het individu is overgeleverd aan de macht zonder gezicht.’ Grenz werkt met honderd jonge amateurs en met professionele spelers. Het stuk is geïnspireerd op verhalen uit de Utrechtse wijk Pijlsweerd. Dynamiek, muziek en visuele kracht gaan samen.

31 aug, 1 en 2 sept Westerdijk, Utrecht. Inl www.grenz.nl; 030-2724474.

Festival de BeschavingVolgens de kenners is het festival De Beschaving na Lowlands het leukste popfestival van Nederland. De vierde editie vindt zaterdag 2 september plaats in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. Op het programma staan bands als Vive la Fête, Osdorp Posse, Spinvis, Zita Swoon en Johan, maar er zijn ook theater- en dansvoorstellingen, films en debatten.

Festival de Beschaving, 2 sept 12-23u, Europaweg, Leidsche Rijn, Utrecht. Kaarten 25/30 euro. Inl www.debeschaving.nl