Per e-mail ontslagen

„De reductie van arbeidsplaatsen is in volle gang. Helaas is jouw positie er één die gaat verdwijnen.” Dat stond in een e-mailtje dat 400 werknemers op het hoofdkantoor van de Amerikaanse elektronicaketen Radioshack eergisteren kregen. Ze hadden nog een half uur om van de schrik te bekomen, afscheid te nemen van hun collega’s en hun spullen in te pakken. Plastic zakken en dozen stonden al klaar.

Radioshack koos voor e-mail om het slechte nieuws te brengen wegens de efficiëntie. „Het was belangrijk om de mensen zo snel mogelijk op de hoogte te stellen”, zegt een woordvoerder van het bedrijf. Volgens haar ging het er vriendelijk en professioneel aan toe. Ook was volgens haar al aangekondigd dat werknemers elektronisch op de hoogte zouden worden gesteld van hun eventuele ontslag.

De Amerikaanse hoogleraar management Derrick D’Souza denkt dat dit de eerste keer is dat zo’n grote groep mensen via e-mail ontslag is aangezegd. Hij vindt dat niet kunnen. „Als ik daar werkte, zou ik denken: had de directie niet een paar minuten de tijd kunnen nemen om het ons persoonlijk te vertellen?”

Eerder dit jaar vernam een verkoopster in Groot-Brittannië via sms dat ze haar baan kwijt was. Ze zat toen ziek thuis. De winkel waar ze werkte was zich van geen kwaad bewust en zei dat het sms’je paste in de huidige jeugdcultuur.