Overname Slotervaart afgeketst

De overname van het noodlijdende Slotervaartziekenhuis in Amsterdam-West door twee lokale woningcorporaties en een grote zorginstelling is op het allerlaatste moment afgeketst. Een woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland zegt dat een „faillissement onafwendbaar lijkt”. In het ziekenhuis werken meer dan 1.200 mensen.

Gisteren verstreek de deadline die de drie bieders, de woningcorporaties De Key en Het Oosten en zorgaanbieder Cordaan, zichzelf hadden gesteld. Ze tekenden twee weken geleden een intentieverklaring voor de aankoop van het vastgoed van het ziekenhuis en de samenwerking op het gebied van de zorg.

In een persbericht zeggen de drie teleurgesteld te zijn, maar dat na onderzoek „onvoldoende waarborgen voor een verantwoorde exploitatie” bleken te zijn. Ook Zorgverzekeraars Nederland betreurt het afketsen van de overname, maar zegt dat de verzekeraars ervoor zullen zorgen dat de continuïteit van de zorg voor de patiënten niet in gevaar komt.

De bieders zouden volgens het oorspronkelijke plan vóór morgen een lening verstrekken van 10 miljoen euro waarmee het Slotervaartziekenhuis aan zijn belastingschuld kon voldoen.

In een persbericht zegt de raad van bestuur van het Slotervaart dat het ziekenhuis een „omvangrijke sanering” van het budget wacht. Het ziekenhuis heeft dit jaar een budget van 90 miljoen euro, maar volgens Zorgverzekeraars Nederland kan dit in 2008 hooguit 65 miljoen zijn. Het Slotervaart noemt dit „verbazingwekkend”. Het businessplan van de drie partijen die het ziekenhuis wilden overnemen, ging uit van een begroting van 75 miljoen in 2008.

De raad van bestuur zegt nu met andere kandidaten te praten over de overname van het Slotervaart.

Bestuursvoorzitter Ans Bartelink van Cordaan zegt: „De stemming hier is zeer teneergeslagen. We hadden het beeld dat wat we wilden haalbaar was. Als we iets onderschat hebben, is het dat we dachten dat je er met inzet en enthousiasme sneller beweging in kon krijgen.”