Ook laatste ‘vrije’ krant Rusland verkocht

De Russische kwaliteitskrant Kommersant komt voor 200 miljoen dollar in handen van staalbaron Alisjer Oesmanov. De krant was eigendom van de in ongenade gevallen zakentycoon Boris Berezovski. Deze gewezen ‘Godfather van het Kremlin’ raakte in 2001 in onmin met Poetin, die hij hielp om president te worden. Sindsdien voerde Berezovski felle oppositie vanuit Londen, waar hij politiek asiel geniet.

Eerder gaf Berezovski zijn aandeel Kommersant al uit handen, volgens hem om de krant te beschermen tegen politieke pressie.

De nieuwe eigenaar Oesmanov is naast eigenaar van de holding Metalloinvest ook nauw verbonden met staatsenergieconcern Gazprom. Oesmanov zegt zich niet met de inhoud van de krant te gaan bemoeien, maar niet iedereen is daar gerust op. Hij zegt alleen meer kleur in de krant te willen brengen. Vandaag durft in Kommersant alleen een anonieme analist te stellen dat de overname het eind markeert van een oppositiekrant.

Sommigen zien de overname als een nieuwe stap in de consolidatie van de schrijvende pers met het oog op de verkiezingen van 2007. Nadat het Kremlin eerder de nationale tv-kanalen onder directe en indirecte staatscontrole bracht, lijken nu de kranten aan de beurt. Zo kwam eerder dit jaar de conservatieve kwaliteitskrant Izvestia in handen van staatsconcern Gazprom. De toon werd daarna meer populair en minder uitgesproken.

In 1989 richtte Vladimir Jakov-lev, de aanjager van partijleider Gorbatsjovs politiek van glasnost (openheid), Kommersant op als krant voor ‘nieuwe Russen’. Daarmee doelde hij niet op ongelikte nieuwe rijken, maar op liberale, westers georiënteerde yuppies. Kommersant staat bekend om zijn feitelijke, kritische toon, met een nadruk op zakelijk nieuws. De krant genoot gezag omdat er relatief weinig ‘nieuws tegen betaling’ of laster in verscheen.

Met de verkoop lijkt Berezovski de handdoek in de ring te werpen. Eens controleerde deze zakentycoon Aeroflot, Lada-fabrikant AvtoVaz, olieconcern Sibneft en de grootste tv-zender ORT. Nu lijkt hij de hoop op te geven zijn oude invloed in Rusland te herwinnen en duikt zijn naam vaker op bij transacties en politieke intriges in buurland Oekraïne.