Om naar uit te kijken

BEELDENDE KUNST Voici Magritte Onder de titel Voici Magritte opent 2 september in Museum Boijmans Van Beuningen de tentoonstelling met gouaches, collages, tekeningen, studies en schilderijen van de Belgische surrealistische schilder René Magritte (1898-1967). Boijmans toont naast belangrijke bekende schilderijen ook onbekend werk dat de ontwikkeling van de schilder belicht. Bij de tentoonstelling is een multimedia tour ontwikkeld. Voici Magritte, t/m 3 dec in Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam. Entree €13. Open di t/m zo 11-17u. Cat € 29,50. Inl 020-4419475 & www.boijmans.nl René Magritte in zijn atelier, werkend aan ‘Poging tot het onmogelijke’, Le Perreux-sur Marne (bij Parijs), 1928.

UITFESTIVALS

Den HaagHet Lange Voorhout wordt zondag 3 september getransformeerd tot een groot openluchttheater. Op drie podia tijdens het Haags UIT festival wordt een afwisselend programma met cabaret, toneel, film, muziek en dans gebracht met o.a. Nynke Laverman, Wipneus & Pim, Vincent Bijlo en de theatervoorstelling Volkert van der G & Mohammed B. Alle andere Haagse theaters zoals Lucent en de dr. Anton Philipszaal geven korte presentaties en complete concerten.

Den Haag 3 sept van 13-21u. Entree gratis. Inl www.haagsuitfestival.nl

RotterdamDe R’Uitmarkt/De Culturele Aftrap is op en om het Schouwburgplein op zondag 3 september. Alle culturele instellingen presenteren zich en in de schouwburg is een gratis en doorlopend inloop-programma van theater-, dans- en operasnacks. Met optredens van o.a. Ellen ten Damme, Ivo Niehe’s theatershow, Scapino Ballet, voorproefjes van de musicals Grease, Chess, Narnia, Oebele, Wat zien ik en de Nationale Operabeurs.

Rotterdam 3 sept van 13-18u. Inl www.decultureleaftrap.nl

KLASSIEKE MUZIEK

Gaudeamus De internationale Gaudeamus Muziekweek, een concours voor componisten, heeft van 3 t/m 10 september plaats in het Muziekgebouw aan ’t IJ, het Bimhuis en Paradiso in Amsterdam met concerten door Nederlandse en buitenlandse ensembles met talrijke wereldpremières. In het Muziekgebouw is de hele maand september de monumentale installatie ‘Vloei - Flow’ van Bram Vreven te zien en te horen: water bewegend over glas en kunststof.

Inl. www.gaudeamus.nl

POP

Madonna Terwijl hulporganisatie Schreeuw om Leven buiten een wake houdt en dus wéér niet te weten komt wat er zich werkelijk afspeelt, brengt Madonna binnen in het stadion haar controversiële show waarbij ze gekruisigd wordt en volgens de EO godslasterlijke liederen zingt. Maar was Like a prayer met de clip met de brandende kruisen niet al 17 jaar oud? John Lennon van de alom gerespecteerde Beatles zong al in 1969: They’re gonna crucify me. .

3 en 4 sept 20u ArenA, Amsterdam-ZO 020-3111333.

THEATER

Revue 65De Stadsschouwburg in Utrecht bestaat 65 jaar. Om dit te vieren maken regisseur Gerardjan Rijnders en decorontwerper Rieks Swarte een feestrevue, waarin wordt teruggeblikt op 65 jaar Utrecht-theaterstad. Alles wat des theaters is, komt aan bod: zang, dans, roddels, de toneelgeschiedenis van een schouwburg, anekdotes. Een heuse feestcommissie raakt in de voorstelling het spoor bijster. Medewerking verlenen onder meer Kitty Courbois, Fred Goessens, Paul Hoes, Vincent Bijlo en Marijke Boon.

Stadsschouwburg Utrecht, Revue 65. Première 6 sept. Inl www.stadsschouwburg.nl; 030-2302023.

BEELDENDE KUNST

Voici Magritte Onder de titel Voici Magritte opent 2 september in Museum Boijmans Van Beuningen de tentoonstelling met gouaches, collages, tekeningen, studies en schilderijen van de Belgische surrealistische schilder René Magritte (1898-1967). Boijmans toont naast belangrijke bekende schilderijen ook onbekend werk dat de ontwikkeling van de schilder belicht. Bij de tentoonstelling is een multimedia tour ontwikkeld.

Voici Magritte, t/m 3 dec in Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam. Entree €13. Open di t/m zo 11-17u. Cat € 29,50. Inl 020-4419475 & www.boijmans.nl