Meeste lidstaten te laat met nieuwe biometrische pas

Brussel, 31 aug. - De meeste lidstaten van de Europese Unie hebben de uiterste datum van 28 augustus gemist voor de uitgifte van biometrische paspoorten. Dit zijn paspoorten met onder meer een chip waarop een digitale foto staat. Volgens de Europese Commissie zijn slechts zeven van de 25 EU-landen op tijd begonnen met het verstrekken van deze paspoorten, zo meldt Reuters. Nederland hoort daar ook bij. Het nieuwe paspoort heeft in Nederland wel geleid tot problemen met de nieuwe, strengere eisen aan de pasfoto. Gemeentes melden dat veel foto`s worden afgekeurd omdat ze niet voldoen aan bij voorbeeld de eis dat er niet gelachen of geglimlacht mag worden. Houders van het nieuwe paspoort hoeven na 26 oktober geen visum aan te vragen voor reizen naar de Verenigde Staten, zo hebben de EU en de VS afgesproken. De woordvoerder van eurocommissaris Frattini (Justitie) zei er ”alle vertrouwen in te hebben dat de meeste, zo niet alle, lidstaten vóór 26 oktober” het paspoort klaar zullen hebben.