Madonna in wit, paars of zwart

Een trainingspak ontworpen door Madonna is te koop bij H&M.

Gisteren lagen de eerste exemplaren in de winkel. Een stormloop bleef uit.

Foto Dirk-Jan Visser (Foto: Dirk-Jan Visser / Rotterdam: 30-08-2006): Het trainingspak ontworpen door Madonna is vanaf vandaag verkrijgbaar bij de H&M. Hier de H&M in de koopgoot te Rotterdam. Hier: Nathalie den Houter Visser, Dirk-Jan

Ze gaat naar het concert van Madonna, op 4 september. Afgelopen week blondeerde ze speciaal voor die gelegenheid haar haar. En nu staat de 28-jarige Lipusha een kwartier voor opening van de Hennes & Mauritz (H&M) in Rotterdam te ijsberen voor de deur. Ze komt voor het trainingspak van Madonna. „Dat wil ik aan naar haar concert, als een soort eerbetoon.”

Gisteren was de eerste verkoopdag van het door Madonna ontworpen trainingspak. Het tenue is in tachtig H&M winkels en in 22 andere landen wereldwijd te koop. De Amerikaanse popster heeft de outfit samen met designers van de Zweedse winkelketen ontwikkeld om het te dragen wanneer ze on the road is, laat Elke Kieft van H&M weten.

Madonna heeft lang aan het design gesleuteld. Een plooitje erbij, de rits iets verschoven en de lengte van de broek aangepast. De ster draagt het trainingspak (verkrijgbaar in wit, zwart en paars) in het vliegtuig, op de rode loper of op straat, vertelt Kieft. „Dat maakt het pak zo bijzonder: Madonna draagt het zelf. Bovendien is de popster een icoon op het gebied van mode, ze blijft zich vernieuwen. Dat past bij H&M.”

De verkoop van de kleding leidde gisteren in Nederland niet tot massahysterie. Hoeveel tenues er zijn verkocht, is nog onduidelijk. Toen modeontwerper Karl Lagerfeld twee jaar geleden een collectie voor H&M samenstelde, vloog de kleding de winkel uit onder chaotische omstandigheden, met graaiende en trekkende vrouwen. De kledinglijn van Stella McCartney en de sieraden van ontwerpster Solange Azagury-Patridge waren ook een succes.

In de Rotterdamse koopgoot stonden gisterochtend ongeveer vijftien mensen voor de deur. Allemaal geïnteresseerd in het pak. Husnia Abawai (22) staat bij de kassa met een zwarte, haar vriendin rekent een witte af. Abawai had de outfit in Duitsland al zien hangen. „Bij thuiskomst had ik spijt dat ik het niet had gekocht. Zo iets móet je gewoon in de kast hebben.” De vriendinnen zijn het met elkaar eens: „Dit is echt een collectors item.”

    • Juliette Vasterman