Lezingen

AMSTERDAMOp 1, 2 en 3 sept trapt de De Balie het seizoen af met Het publieke verlangen. Een weekend vol gesprek, debat, onderzoeken, kritieken, theater, films en kunstprojecten over de oude en de nieuwe publieke cultuur. Hoogtepunten: een radioballet door het Duitse collectief LIGNA en een openbaar ontbijt op het Leidseplein .

De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10. Res 020-5535100 & www.balie.nl

Op 3 sept is er een stadswandeling langs de Hofjes in de Jordaan. In het centrum van Amsterdam vormen de hofjes met hun fraaie ligging en architectuur een zee van rust. De hofjes werden gesticht door rijke burgers die de hulpbehoevenden binnen de eigen geloofsgemeenschap wilden helpen.

Start: Het beeldje van Anne Frank op de Westermarkt, aan de voet van de Westertoren. Aanvang: 12u. Duur: ca. 1,5u. Prijs: €8 p.p. Res: 06-18257014 & info@amsterdamcitywalks.com

Van 6 september tot 3 december is in Amsterdam de openluchttentoonstelling De Aarde vanuit de Hemel te bezichtigen. Liefst 110 foto’s van Yann Arthus-Bertrand staan opgesteld langs de Amstel bij de Stopera. De foto’s (1.20 bij 1.80 meter), genomen vanuit een helikopter, laten de schoonheid, de rijkdom, maar ook de aantastingen van de aarde zien.

De openluchttentoonstelling continue open. ‘s Avonds zijn de foto’s verlicht. Inl: www.doen.nl

De in 1926 geboren joods-Duitse auteur Edgar Hilsenrath werd bekend met romans als Der Nazi und der Friseur, Nacht en Das Märchen vom letzten Gedanken. Op 5 sept (20u) zal hij voorlezen uit zijn werk en vertellen over zijn leven in Duitsland, Roemenië, Palestina, Frankrijk en New York. Gespreksleiding: Daniel Brecher.

Goethe-Institut, Herengracht 470. Inl 020-5312900 & www.goethe.de

De theorie van Intelligent Design stelt dat levensvormen te complex zijn om door natuurlijke selectie tot stand te zijn gekomen. Op 5 sept (20u) is er een lezing over dit onderwerp door prof. dr. Ronald Plasterk, bioloog, directeur van het Hubrecht Laboratorium in Utrecht, hoogleraar Ontwikkelingsbiologie aan de Universiteit Utrecht en columnist.

Artis Planetarium, Plantage Kerklaan 38-40. Inl 020-5233400 & www.artis.nl

Blijburg aan ZeeOp 2 en 3 september vindt op het strand van Blijburg aan Zee het Droomfestival plaats. Het festival is bedacht door de artiesten en mensen van Blijburg aan Zee. Op zaterdag en zondag vanaf 11u ’s ochtends tot na middernacht staan er op drie podia 22 bands uit binnen en buitenland en 26 DJs uit het clubcircuit van Amsterdam. Op het strand staan verschillende kunstobjecten en er wordt tijdens het festival gewerkt aan beelden van zand en andere vormen van kunst.

Dagkaarten kosten €15, een passe-partout €20. Kinderen tot 4 jaar gratis, 5-14 jaar €5. Inl: www.blijburg.nl

den haagOp 7 sept (20u) is de presentatie van het nieuwe boek van de Haagse kunstenaar Vittorio Roerade: ZOO, waarin zijn werk van de afgelopen twee jaar is opgenomen. Na een kort interview met de kunstenaar door GEM-conservator Roel Arkesteijn, zal Roerade het eerste exemplaar van het boek presenteren.

GEM, museum voor actuele kunst, Stadhouderslaan 43. Op 7 sept is de tentoonstelling tot 22u geopend. Toegang gratis, reserveren niet nodig. Inl: 070-338 11 33 & www.gem-online.nl

HAARLEMOp 7 sept (20u) houdt dr. Tjeu van den Berk, auteur van het boek Die Zauberflöte, een alchemistische allegorie een lezing over Mozart en de vrijmetselarij.

Doelenzolder van de Centrale Bibliotheek, Gasthuisstraat 32. Inl: 023-511 5300 & www.sbhaarlem.nl

NIJMEGENDe Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit organiseert vier publiekslezingen over het oeuvre van de auteur Cees Nooteboom. Op 5 sept (20u): ‘Cees Nooteboom: (post)modernist? Over het proza van Cees Nooteboom’. Sprekers: prof. dr. Harry Bekkering, hoogleraar Taal- en cultuurstudies, Radboud Universiteit en Esther Op de Beek (MA), docent-onderzoeker Taal- en cultuurstudies, Radboud Universiteit.

Aula, Comeniuslaan 2. Aanmelden verplicht: www.ru.nl/letteren.

rotterdamVanaf 1 sept is de tentoonstelling ‘Tibet en de 14 Dalai Lama’s’ elke vrijdag tot 22u geopend en is er een bijbehorend programma van lezingen en workshops. Op 1 sept (19u30) geeft Lama Jigmé Namgyal een introductie tot het boeddhisme over de ontstaansgeschiedenis van het boeddhisme en de 3 pijlers van de boeddhistische filosofie: Boeddha, Dharma, en Sangha.

Wereldmuseum Rotterdam, Willemskade 25. Entree: gratis. Res/inl: 010-2707190 & www.wereldmuseum.nl

Drs. Annemarie Opmeer verzorgt 3 sept (11u) de lezing De vrouw op de fiets naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Loden Last. Fietsbelasting 1924-1941’, die op 3 sept ook voor het laatst te zien is.

Belasting & Douane Museum, Parklaan 14-16. Reserveren is verplicht: 010-4400200. Inl: www.bdmuseum.nl

UTRECHTOp 3 sept (14u) vindt in de foyer bij de kleine zaal van Vredenburg een openbaar gesprek plaats tussen Ton Koopman en Christoph Wolff over de relatie tussen (de muziek van) Johann Sebastian Bach en zijn ‘voorbeeld’ Dieterich Buxtehude.

Muziekcentrum Vredenburg, Vredenburgpassage 77. Toegang: gratis. Voertaal: Engels. Inl: 030-2862286 & www.vredenburg.nl

Architectuurcentrum Aorta en filmhuis ’t Hoogt presenteren 5 sept (19u30) in de reeks Films & mooie woorden de film Zonnestraal, drempels tussen licht en aarde, een documentaire van Kiki Amsberg & Henk Renou (NL 60 min) over het sanatorium Zonnestraal, dat aan de rand van Hilversum ligt. Het is één van de beroemdste jonge monumenten van Nederland en zal worden voorgedragen voor de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Ook zal het verder worden gerestaureerd. Sander Nelissen van Wessel de Jonge architecten geeft een lezing over de herrijzenis van Zonnestraal.

’t Hoogt, Hoogt 4. Toegang: 7 euro. Aanmelden: 030-2328388 & reserveer@hoogt.nl

In de eerste aflevering van Movies that Matter op 4 sept (19u) staan films en discussie over de oorlog in Bosnië-Herzegovina op het programma. Vertoond worden de films Red Rubber Boots van Jamila Zbanic, en Back to Bosnia van Sabine Vajraca. Na afloop van de film gaat Chris Keulemans in gesprek met Kostana Banovic, kunstenares, Vedran Fajkovic, scenarioschrijver en Kaz de Jong, mental health adviser bij Artsen zonder Grenzen, over door de film opgeworpen vragen.

Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1. Aanvang film: 19u, discussie om 21u. Voertaal Engels. Inl/res: 030-2332430 & www.tumultdebat.nl.

venlo Op 3 september gaat het culturele seizoen in Venlo van start met de inmiddels traditionele Ouverture, een breed opgezette culturele markt en manifestatie. Het Limburgs Museum organiseert tal van buitenactiviteiten. Samen met buur Museum van Bommel van Dam is een openluchtexpositie te zien met panoramafoto’s van 3x1,5 meter die Jacques Peters maakte voor het Limburgs Landschap (12-17 u).

Limburgs Museum, Keulsepoort 5. Alle activiteiten buiten zijn gratis. Inl: 077-3522112 & www.limburgsmuseum.nl

VOORBURGOp 7 sept (20u) zal ter ere van de 410de geboortedag van Constantijn Huygens (1596-1687) Jürgen Pieters de jaarlijkse Constantijn-lezing verzorgen met de titel ‘Hetzij bij voorziening hetzij bij geheugenis. Hofwijck in de postume herinnering van Constantijn Huygens’. Prof. dr. Jürgen Pieters (1969) doceert algemene literatuurwetenschap aan de Universiteit Gent.

Huygensmuseum Hofwijck, Westeinde 2a. Res 070-3872311 & info@hofwijck.nl