‘Leger Sri Lanka doodde zeventien hulpwerkers’

Het regeringsleger van Sri Lanka heeft zeventien lokale medewerkers van een Franse welzijnsorganisatie vermoord. Dat hebben buitenlandse waarnemers in het land gisteren verklaard. De regering noemt de beschuldiging „pathetisch en doorgestoken kaart”.

De hulpverleners van de organisatie Action contre la faim, die hielpen bij wederopbouwwerkzaamheden na de tsunami, werden begin deze maand van dichtbij doodgeschoten in het stadje Muttur, dichtbij de oostelijke havenstad Trincomalee. Op één na behoorden allen tot de Tamil-minderheid.

In Muttur vonden op dat moment hevige gevechten plaats tussen het Sri Lankese regeringsleger en de Tamil Tijgers. De strijd tussen het regeringsleger, dat overwegend bestaat uit (boeddhistische) Sinhalezen, en de (hindoeïstische) Tamil Tijgers, is de afgelopen maanden opgelaaid.

Het hoofd van de van oorsprong Noorse Sri Lanka Monitoring Mission (SLMM), die toezicht houdt op het staakt-het-vuren dat de twee partijen in 2002 sloten, verklaarde gisteren door „vertrouwelijke gesprekken met zeer betrouwbare bronnen” tot de overtuiging te zijn gekomen dat het regeringsleger verantwoordelijk is voor de dood van de hulpverleners.

Volgens de waarnemers is het incident „een van de ergste recente misdaden tegen humanitaire hulpverleners in de hele wereld”. De Sri Lankese regering verklaarde in een reactie dat de waarnemers „geen recht hebben een dergelijke verklaring af te leggen omdat ze geen professionals zijn in autopsie of lijkschouwing”.

De waarnemers beschuldigen het regeringsleger er ook van tussen 1 april en 15 juni met landmijnen aanslagen te hebben gepleegd in de districten Mannar en Vavuniya. De Tamil Tijgers krijgen de schuld van een aanval op een bus ten noorden van Colombo in juni, waarbij zestig mensen omkwamen.

Europese deelnemers aan de waarnemersmissie zijn op dit moment bezig zich terug te trekken. Van de groep van 57 waarnemers blijven twintig IJslanders en Noren in het land aanwezig. De minister van Buitenlandse Zaken ontkent dat er sprake is van een burgeroorlog.

Binnen de Verenigde Naties is om 29,3 miljoen euro aan noodhulp gevraagd. Het aantal vluchtelingen naar de Indiase staat Tamil Nadu is volgens Indiase autoriteiten inmiddels opgelopen tot boven de tienduizend. (BBC, AP)