‘Leger Sri Lanka doodde in Mutur zeventien hulpwerkers’

De zeventien Sri Lankese hulpwerkers die begin deze maand doodgeschoten zijn gevonden, zijn door het leger omgebracht. De Noordse monitoringmissie in Sri Lanka zei gisteren „overtuigd” te zijn dat „er geen andere gewapende groep” achter de moorden kan zitten en sprak van „een van de ernstigste recente misdaden tegen humanitaire-hulpwerkers wereldwijd”.

De regering reageerde gisteren furieus op de beschuldiging, die volgens een regeringswoordvoerder „totaal ongegrond [..], zielig en partijdig” is. De Sri Lanka Monitoring Mission (SLMM), die moet toezien op naleving van het in 2002 gesloten bestand met de Tamil Tijgers, „heeft geen recht op een dergelijke verklaring”, aldus de woordvoerder.

Op 7 augustus werden de lichamen van vijftien medewerkers van de Franse hulporganisatie Action contre la Faim gevonden in de stad Mutur, die al weken het toneel is van gevechten tussen het leger en de Tamil Tijgers, die strijden voor een thuisland voor de Tamils in het noorden en oosten van het eiland. Later werden nog twee medewerkers dood gevonden. Op een na zijn zij allen Tamils. Zij werkten aan de wederopbouw na de tsunami in 2004. De verdenking was al eerder op het leger gevallen, omdat de hulpwerkers in een deel van Mutur verbleven dat stevig in handen van het leger was.

Het incident in Mutur is de grootste moordpartij op hulpwerkers sinds in 2003 bij een bomaanslag op het VN-gebouw in Bagdad 22 doden vielen.

De regering heeft een onderzoek naar de zaak gelast, maar SLMM-voorzitter Ulf Henricsson zei daar bezwaar tegen te hebben omdat de regering „te betrokken is”. „Dit is niet alleen een Sri Lankees probleem. Als je hulpwerkers ongestraft kunt doden, is sprake van een wereldwijd probleem”, vervolgde Henricsson.

De VN-coördinator voor humanitaire hulp, Jan Egeland, dreigde in reactie op het bericht de hulp aan Sri Lanka op te schorten. „We kunnen niet doorgaan in dit gebied tenzij er iemand verantwoordelijk wordt gehouden voor de executie van zeventien van onze collega’s”, zei hij in New York.

De VN hadden internationale donoren juist gisteren gevraagd om 37,5 miljoen dollar voor noodhulp aan Sri Lanka, waar sinds het geweld vorige maand oplaaide 200.000 inwoners ontheemd zijn geraakt. Volgens VN-noodhulporganisatie OCHA zal dat aantal waarschijnlijk groeien. Door het aanhoudende geweld is het voor hulporganisaties moeilijker geworden om de ontheemden te bereiken.