Laatste Amerikaanse Alleman

Glenn Ford, die gisteren overleed, was een van de laatste levende gezichten van Hollywoods gouden epoque. Zijn filmografie telt meer dan 200 rollen.

Glenn Ford, hier op een ongedateerde foto, zei ooit: „The western-film is een mannenwereld en ik ben er dol op.” Foto AFP (FILE) Canadian-born actor Glenn Ford poses in this undated promotional still from an unidentified film. Ford, whose film career spanned from 1939 to 1991 and includes 85 films died 30 August 2006 at his home in Beverly Hills, California. He was 90. Photo by Hulton Archive/Getty Images/AFP =FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS AND TELEVISION USE ONLY= AFP

Hij was niet degene die vroeg: „Gilda, are you decent?”, maar degene die zei: „I hated her so I couldn't get her out of my mind for a minute.” Acteur Glenn Ford speelde Johnny Farrell in Gilda (Charles Vidor, 1946) een van de beroemdste films noirs aller tijden en was ook in het echte leven ruim veertig jaar lang af en aan het liefje van hoofdrolspeelster Rita Hayworth met wie hij in totaal vijf films zou maken. Hij was een van de laatste levende gezichten van Hollywoods gouden epoque. Woensdag overleed hij op negentigjarige leeftijd in zijn woning in Beverly Hills.

Gwyllyn Samuel Newton Ford werd op 1 mei 1916 in Canada geboren en verhuisde als achtjarig jongetje met zijn familie naar Californië, waar hij al snel met acteren begon. Zijn officiële debuut maakte hij in de western Heaven with a Barbed Wire Fence in 1939, meteen al in een hoofdrol, en hij zou nog in vele westerns spelen, van The Desperados (1943), Lust for Gold (1947), The Man from the Alamo (1953) en 3:10 to Yuma (1957). Het was zijn favoriete genre: „The western is a man’s world and I love it.”

Zijn carrière zou pas echt van start gaan na de Tweede Wereldoorlog. Niet alleen Gilda, maar ook anders films noirs als The Big heat (Fritz Lang, 1953) vestigden zijn naam als Amerikaanse Alleman, die met zijn jongensachtige grijns onder meer Joan Crawford, Brigitte Bardot en Judy Garland verleidde. Een echte superster werd hij nooit, ondanks de meer dan 200 film- en televisierollen die zijn filmografie telt. De lijst acteurs met wie hij optrad is eindeloos: Bette Davis, Marlon Brando, Jack Lemmon, Robert Mitchum, Henry Fonda en Christopher Reeve, wiens vader hij speelde in de eerste Superman-film uit 1978. Ford heeft uit een huwelijk met tapdanseres Eleanor Powell één zoon, Peter. Die maakte voor zijn vader de website www.glennfordbio.com.

    • Dana Linssen