KNVB kan clubs nu sneller schorsen

De Nederlandse voetbalbond (KNVB) gaat in het hele land een lik-op-stukbeleid voeren om wangedrag op de (amateur)voetbalvelden tegen te gaan. Elftallen en zelfs complete verenigingen kunnen bij structurele problemen door het districtsbestuur uit de competitie worden gehaald.

Vorig seizoen experimenteerde de bond al in enkele delen van het land met het harde beleid. In District West II werden bijvoorbeeld al 97 elftallen uit de competitie genomen. „De reglementen zijn nu zodanig aangepast dat we altijd direct kunnen optreden als het nodig is”, verklaarde gisteren Ruud Bruijnis, directeur van de amateurafdeling van de KNVB, tijdens een bijeenkomst in Deventer. „Het districtsbestuur heeft nu ruimere bevoegdheden gekregen.”

De KNVB maakte gisteren bekend dat het aantal gestaakte wedstrijden in het afgelopen seizoen flink is teruggelopen, maar dat het aantal keren dat een scheids- of grensrechter werd gemolesteerd licht is gestegen.

In 2.008 gevallen moest een wedstrijd voortijdig door de scheidsrechter worden beëindigd omdat wangedrag van spelers of toeschouwers verder spelen onmogelijk maakte. In het seizoen 2004-’05 lag het aantal gestaakte wedstrijden 18 procent hoger. Verder werd vorig jaar 215 maal melding gemaakt van geweld tegen een scheidsrechter of bijvoorbeeld een waarnemer. Een jaar eerder gebeurde dat 205 keer.

„Als je de cijfers over meer jaren vergelijkt, zie je een flinke teruggang. In 1999/2000 werden nog 287 molestaties gemeld en nu ligt ook het aantal leden 7 procent hoger. Het gaat iets beter, maar vrolijk word je er niet van.” Twee jaar geleden kondigde de KNVB aan clubs die vaker voor problemen zorgen in kaart te brengen en actief bij te staan. „Die indeling is gereed en wij gaan de komende twee tot drie jaar zo’n 250 clubs intensief begeleiden. In sommige steden zijn we daarmee al actief”, aldus Bruijnis.

Volgens de bond begint ook de publiekscampagne Wat doe jij om voetbal leuk te houden? zijn vruchten af te werpen. „Daar zijn we vorig jaar heel algemeen mee begonnen. Nu gaan we de acties meer toespitsen en krijgen bijvoorbeeld alle aanvoerders een brief waarin zij op hun verantwoordelijkheid worden gewezen”, aldus Bruijnis. „Verder zullen we ook de positieve manier gaan gebruiken waarop de toeschouwers bij het WK met elkaar omgingen.”

Johan Boskamp (57) is gisteren ontslagen als trainer van Standard Luik. De Nederlander was bezig met zijn eerste seizoen bij Standard, dat na vier duels zestiende staat in Belgische hoogste divisie. Michel Preud’homme volgt Boskamp op. De oud-doelman was al technisch directeur bij Standard Luik. (ANP)

Nordin Wooter vervolgt zijn loopbaan bij het Turkse Sivaspor. De oud-Ajacied bereikte overeenstemming over een driejarig contract. Wooter komt over van het Griekse Panathinaikos. (ANP)