Kluivert eens met PSV over verbintenis

Door onze sportredactie

Als Patrick Kluivert (30) vandaag een medische en conditionele test met goed gevolg doorstaat is hij de nieuwe spits van PSV. Hij werd het gisteren eens met de Eindhovense voetbalclub over een tweejarig contract.

De blessuregevoelige Amsterdammer met de soms losbandige levensstijl moest vandaag ook nog een schriftelijke bevestiging krijgen van een mondeling akkoord over een ontslagvergoeding voor zijn nog twee jaar doorlopende contract bij Valencia. Kluivert moet bij PSV de opvolger worden van de naar Celtic vertrokken Jan Vennegoor of Hesselink.

De komst van Oranjes topscorer aller tijden naar Eindhoven is niet onomstreden. Trainer Ronald Koeman drong aan op het aantrekken van Kluivert, maar stuitte op veel verzet. Zo zette zelfs de vertrekkende voorzitter Rob Westerhof vraagtekens bij de fitheid van Kluivert, die zowel bij FC Barcelona als Valencia langdurig geblesseerd was. Ook de supporters van PSV dreigden met acties als Kluivert zou worden gecontracteerd. De leden van de raad van commissarissen van de Eindhovense club waren aanvankelijk ook tegen de komst van de aanvaller, die niet alleen sportief van zich liet horen.

De geboren Amsterdammer was in het verleden betrokken bij een dodelijk ongeluk, en reed een week na de fatale botsing alweer door een rood licht. Hij kwam ook in opspraak door een vermeende verkrachtingszaak.

De beleidsmakers van PSV verwelkomen bij voorkeur voetballers met onbesproken gedrag. Zo wist zelfs Guus Hiddink, een trainer met groot gezag in Eindhoven, in zijn tijd (2002-’06) niet te bewerkstelligen dat Winston Bogarde indertijd naar PSV kwam.

Ronald Koeman heeft de clubleiding van PSV de afgelopen dagen op andere gedachten kunnen brengen. De trainer van de landskampioen kreeg steun van Phillip Cocu die uitermate teleurgesteld is in het transferbeleid van PSV

Cocu verlengde zijn contract, in de wetenschap dat de landskampioen nog sterker zou worden. Dat is na het vertrek van Vennegoor of Hesselink en André Ooijer voorlopig niet het geval.

Na mislukte pogingen bij Newcastle United en Valencia, waar hij in twee jaar slechts 35 keer in actie kwam en zeven treffers maakte, krijgt de beschadigde Kluivert dus nog één kans op eerherstel. De aanvaller werd in één klap wereldberoemd, toen hij in 1995 op achttienjarige leeftijd in de Champions-Leaguefinale met een puntertje het winnende doelpunt maakte tegen AC Milan. Een seizoen speelde Kluivert bij AC Milan en zes jaar kwam hij, met wisselend succes, uit voor FC Barcelona.

PSV wil ook de transfer van Jan Kromkamp (Liverpool) afronden, maar dat was vanmiddag nog hoogst onzeker.