Kinderfilms zijn volwassen

Het filmseizoen gaat van start met Ober en Zwartboek.

Verwacht verder veel Nederhorror, zoals SL8N8.

Carice van Houten als joodse verzetsheldin in Zwartboek. Foto A-Film A-Film

Het filmseizoen zou niet beter kunnen beginnen. In september gaat zowel Zwartboek als Ober in première, de nieuwe speelfilms van Nederlands bekendste filmauteurs, Paul Verhoeven en Alex van Warmerdam, auteurs die bovendien een mooi contrast vormen. Verhoeven is de maker van zeker voor Nederlandse begrippen grote producties voor een groot publiek; Van Warmerdam de maker van kleinoden die liefhebbers een groot publiek zouden gunnen. Tussen die twee uitersten beweegt de Nederlandse film zich. En blijft daarbij helaas te vaak hangen in het midden.

Het wekte enige verbazing en in sommige kringen teleurstelling dat Zwartboek wel en Ober niet op het filmfestival van Venetië om de Gouden leeuw mag strijden. Van Warmerdams De jurk was daar ooit te zien in een bijprogramma en won de prijs voor de internationale filmkritiek. Een film van Verhoeven is er nog nooit vertoond. Beide films zijn wel op het festival van Toronto te zien. Maar Zwartboek is de Nederlandse inzending voor de Oscars.

Ober opent nu op 28 september het Nederlands Film Festival in Utrecht. Daar gaan nog twee van de grote speelfilms van dit najaar in première, Nachtrit van Dana Nechushtan en Sl8n8 van Frank van Geloven en Edwin Visser. Nachtrit is geïnspireerd op de Amsterdamse taxi-oorlog. Niemand kan meer zeggen dat de Nederlandse film vooral uit bedaagde boekverfilmingen bestaat. Ook Wild Romance van Jean van de Velde, over popmuzikant Herman Brood legt de recente geschiedenis vast. De film, met Daniel Boissevain als Brood, gaat begin november uit.

Genrefilms zijn in Nederland altijd dun gezaaid. Sl8n8 is een van de films die de Nederhorror leven in willen blazen. Het Nederlands filmfestival wijdt er een special programma aan. Horizonica, die ook in première gaat op het festival, werd geheel door vrijwilligers gemaakt. „Het enthousiasme van de vrijwilligers zal het succes van Horizonica worden”, hoopt regisseur Ramon Etman. Je zou willen dat er ook andere films louter met behulp van vrijwilligers konden worden gemaakt, want het blijft in Nederland moeilijk een film van de grond te krijgen. Ik wacht al jaren op Mark de Cloe’s Het leven uit een dag, een verfilming van het gelijknamige boek van A.F.Th. van der Heijden. Daar staat tegenover dat Martin Koolhoven, die in 2005 zowel de film Knetter als Het schnitzelparadijs maakte, ook dit jaar weer een film in de bioscoop weet te brengen, de ‘interraciale’ romantische komedie ’N beetje verliefd, die met Kerst verwacht wordt.

De kinderfilm is misschien het meest volwassen Nederlandse filmgenre. Twee regisseurs die er hun sporen verdienden, brengen dit najaar allebei een nieuwe film. Maria Peters verfilmde Carry Slee’s populaire jeugdboek Afblijven!. Ben Sombogaart waagde zich aan Thea Beckmans middeleeuws avontuur Kruistocht in Spijkerbroek. Om de film te kunnen financieren, moest hij wel Engelstalig worden.

    • Bianca Stigter