Kans op gesprek Carter en Khatami

Washington, 31 aug. De Amerikaanse oud-president Jimmy Carter is bereid de Iraanse ex-president Mohammad Khatami te ontmoeten als deze daarin is geïnteresseerd, zo heeft The Washington Post gemeld. Khatami houdt volgende week in de VS een serie toespraken. Een woordvoerder van Carter zei tegen de Amerikaanse krant dat Iraniërs het initiatief hadden genomen voor een ontmoeting. Het einde van Carters presidentschap (1977-1981) werd gedomineerd door de gijzeling in de Amerikaanse ambassade in Teheran. Khatami, die in zijn presidentschap (1997-2005) informele contacten met de VS stimuleerde, is de hoogste Iraanse bezoeker aan de VS sinds de breuk tussen beide landen in 1980. Overigens is in het Congres een campagne op gang gekomen tegen het bezoek van Khatami, die wordt afgeschilderd als bedreiging van de Amerikaanse veiligheidsbelangen.