Israël blijft Libanese zee- en luchthavens nog even blokkeren

Jeruzalem. Israël zal de blokkade van Libanese zee- en luchthavens pas opheffen als het Libanese leger en het versterkte UNIFIL het internationale wapenembargo tegen Hezbollah afdwingen. Herhaalde verzoeken van VN-chef Kofi Annan om ter wille van de wederopbouw van Libanon de zes weken oude afsluiting van de zeehavens en de luchthaven van Beiroet onmiddellijk op te heffen, werden gisteren door premier Olmert afgewezen. Volgens Olmert is opheffing van de blokkade pas aan de orde in het kader van de ”volledige uitvoering van alle paragrafen” van VN-resolutie 1701. Volgens de uitleg die Israël geeft aan de VN-resolutie moet de versterkte en uitgebreide vredesmacht UNIFIL ook worden ingezet in het Libanees-Syrische grensgebied om toe te zien op het wapenembargo. Volgens de resolutie kan UNIFIL daar alleen in actie komen op verzoek van de Libanese regering, die daar niet om gevraagd heeft. Vooralsnog zal UNIFIL alleen in zuidelijk Libanon worden gestationeerd. Israël vreest dat Iran en Syrië Hezbollah zullen herbewapenen.