Iraanse intellectueel op borgtocht vrij

Teheran, 31 aug. De Iraanse autoriteiten hebben gisteren de liberale intellectueel Ramin Jahanbegloo op borgtocht vrijgelaten. Jahanbegloo werd vier maanden geleden gearresteerd op beschuldiging van samenspanning met de VS om het Iraanse regime omver te werpen. Een hoge Iraanse regeringsfunctionaris zei eerder deze maand dat Jahanbegloo had bekend het islamitische systeem te hebben willen ondermijnen en daarvoor zijn excuses had aangeboden. Jahanbegloo bezit zowel de Iraanse als de Canadese nationaliteit en zijn gevangenhouding had de Iraanse betrekkingen met Canada bekoeld. Jahanbegloo heeft in Iran gedoceerd over en anderszins gewerkt aan democratie en geschreven over het belang van erkenning van de Holocaust, die door president Ahmadinejad herhaaldelijk in twijfel is getrokken.