Hopen op 10 miljoen, tot op de laatste minuut

Het Slotervaartziekenhuis moest vandaag 10 miljoen betalen aan de Belastingdienst. Directeur Jan Kiemel heeft tot in de nacht onderhandeld om zijn ziekenhuis te redden.

Rotterdam, 31 aug. - Na 2.00 uur vannacht kwam bestuursvoorzitter Jan Kiemel van het Slotervaartziekenhuis thuis. Met „een commerciële partij”, had hij tot die tijd, vanaf gisteravond half negen, onderhandeld over de verkoop van het ziekenhuis.

Er was haast bij.

Gisteren lieten de instellingen die het ziekenhuis eigenlijk zouden kopen, weten dat ze dat niet zouden doen. En zij zouden vandaag 10 miljoen euro aan de Belastingdienst overmaken. „Dat was een absolute eis.”

Jan Kiemel vertelt dat in een telefonisch gesprek vanochtend, even na acht uur. Hij moet dan de andere bestuurders, de raad van commissarissen en de raad van toezicht van het ziekenhuis nog over de inhoud van de onderhandelingen van gisteravond op de hoogte stellen. „Die kan ik niet om twee uur ’s nachts bellen.”

Over ongeveer een uur, verwacht Kiemel, hoort hij of de investeerder het ziekenhuis overneemt. „Deze deal heeft mijn zegen. Juristen zijn nu bezig een overeenkomst op tafel te krijgen.”

Voordat woningcorporaties De Key en Het Oosten en zorginstelling Cordaan aan de belastingschuld van het ziekenhuis zouden voldoen, wilden zij van de overheid weten „of die in ieder geval een positieve grondhouding” had. „Het ministerie en de twee adviserende colleges weigerden zelfs uitspraak te doen dat ze het in ieder geval zien zitten. Voor Cordaan was dat een bindende voorwaarde.”

Hij had het zien aankomen, zegt Kiemel. „Dit is niet iets wat in de laatste minuten gebeurt. De afgelopen dagen zag ik de haalbaarheid al ondergraven worden. Gelukkig hadden we nog goed contact met een van de andere bieders. We konden de onderhandelingen zo weer oppakken.” Een investeerder die tot het laatst interesse had in het ziekenhuis, is de Meromi Holding BV uit Zaandam.

Als de commissarissen en toezichthouders vanochtend met de overeenkomst zouden instemmen, zou Kiemel vandaag de medezeggenschapsraad en de ondernemingsraad van het Slotervaartziekenhuis op de hoogte kunnen stellen. En als die het zagen zitten, zou vanmiddag een overeenkomst kunnen worden getekend.

Waarom wil de nieuwe investeerder wel, wat Cordaan niet wil?

„Zij zijn bereid de volgorde om te draaien. Zij leggen het geld nu op tafel, waardoor er daarna meer tijd is om de afspraken met de verzekeraars uit te onderhandelen.”

Want dat was het tweede obstakel, zegt Kiemel, waar Cordaan over struikelde. Hij zegt de zorgverzekeraars eerder toezegden zich aan het nieuwe businessplan te verbinden. „Op het laatste moment” zou Zorgverzekeraars Nederland andere eisen hebben gesteld. Afgezet tegen wat het ziekenhuis kost, zouden Cordaan en de woningcorporaties het ziekenhuis voor dat lagere budget niet meer rendabel kunnen maken.

Zou u niet gewoon wat minder voor het ziekenhuis kunnen vragen?

„Het onroerend goed is waard wat het waard is.”

Wat als deze investeerder ook afhaakt?

„Dan hebben we een compleet nieuwe situatie.”

Gaat het ziekenhuis dan failliet?

„Daar wil ik niet op vooruit lopen.”

Een woordvoerder van de zorgverzekeraars zei gisteren dat een faillissement „onafwendbaar lijkt”.

„Daar ben ik het niet mee eens. Ik heb altijd nog opties op zak.”

Om 9.30 uur zegt Jan Kiemel: „Ik weet nog niets. Het gaat nog een uur duren.”

Om 11.10 uur meldt Teletekst al dat het ziekenhuis een nieuwe koper heeft. Maar Kiemel wacht dan in zijn kantoor nog steeds op een telefoontje dat dat bevestigt.

Om 13.00 uur: „We zijn rond. De Meromi Holding BV koopt het hele ziekenhuisbedrijf. Om vier uur tekenen we de overeenkomst. Voor vijf uur vanmiddag maken ze het geld over.”

    • Esther Rosenberg