Groot-Brittannie

Buckingham Palace De 80ste verjaardag van de eerste Engelse koningin die haar kinderen tegen de media wilde beschermen door ze naar een internaat te sturen wordt gevierd waar ze woont. De pracht en praal van de uitzonderlijke juwelen en japonnen van Elizabeth II schitteren in Buckingham Palace voor de grootste expositie die hiervan ooit vertoond is. Jurken zijn bijvoorbeeld gedragen tijdens Prinses Margarets trouwerij of bij een diner in het witte huis met President Eisenhower in 1957. Een paar Cartier broches, een geschenk van haar vader Koning George VI, de Vladimir Tiara, de Cambridge Emerald Necklace, ze zijn allemaal nog een eerbetoon aan de oudste politieke Europese institutie en de Engelse identiteit.

T/m 24 sept, Dress for the Occasion at Buckingham Palace, The State Rooms, 9:45-18:00u, 004420 7766 7300 & www.royalcollection.org.uk

Ron Mueck Veel bezoekers worden misselijk als ze tegen de grote baby’s van Ron Mueck aanlopen in Edinburgh. Al was het alleen om weer de vraag ‘is dit kunst?’ te moeten verduren. Mueck staat nog steeds buiten de contemporary Britse artscène sinds zijn controversiële debuut in 1997 naast Hirst en Emin. Hoe dan ook, de tien beeldhouwwerken krijgen heel wat Londense media aaandacht: Erg intiem, groot voorstellingsvermogen, verontrustend dat wel, wordt er geschreven, of: emotionele kracht en mysterieusheid. Een grote, droevige vrouw in bed, een gigantische pasgeboren baby en een meisje voorgoed in de pubertijd. De huid heeft net genoeg puistjes en adertjes. Mueck’s training bij Jim Henson’s Creature Shop levert een one-man show op.

T/m 1 okt, Ron Mueck, National Galleries of Scotland, 0044131 624 6200 & 1997 & www.nationalgalleries.org

En verder: T/m 9 sept, 15th Chichester Film Festival, Chichester, 00441243 786650 & www.chichestercinema.org; T/m 27 sept, Making Love To My Ego, Castlefield Gallery, Manchester, M15, 0044161 832 8034 & www.castlefieldgallery.org.uk.