Gratis downloaden van boeken zonder auteursrecht

NEW YORK. Een aantal boeken waarop geen auteursrecht meer rust kan voortaan via Google worden gedownload en uitgeprint. Internetgebruikers kunnen dan de papieren versie lezen. Dit zal mogelijk zijn met klassiekers zoals Dante`s Inferno, zo heeft het Amerikaanse internetbedrijf gisteren bekendgemaakt.

Google heeft al een dienst waar internetgebruikers boeken kunnen inzien, maar niet downloaden. Het internetbedrijf is daartoe een samenwerkingsverband aangegaan met een aantal universiteitsbibliotheken. Boeken waarop het auteursrecht is verlopen konden tot nog toe alleen worden ingezien op het computerscherm. Via een pdf-bestand kunnen ze nu gewoon worden binnengehaald. Bij boeken waarvoor nog wel copyright geldt, is downloaden niet mogelijk. Computergebruikers moeten het doen met gegevens over het boek en enkele tekstfragmenten.