Goedkoop en snel, maar soms brandbaar

Containerwoningen zijn niet altijd brandveilig, liet het ministerie van VROM gisteren weten. „De overheid kijkt alleen naar de prijs, dat is schokkend.”

In 2003 werden in Delft studentenverblijven van containers gebouwd. Foto NRC Handelsblad, Leo van Velzen Delft, 24/09/03. Toekomstige studenten huisvesting in gestapelde containers. Foto Leo van Velzen/Nrc.Hb. Velzen, Leo van

Rotterdam, 31 aug. - Rechtenstudent Stefan de Bruijn (23) schrok wel even toen hij het nieuws hoorde. Zelf woont hij al meer dan een jaar in een containerwoning in de Houthavens in Amsterdam-West.

Gisteren publiceerde het ministerie van VROM een rapport waaruit blijkt dat containerwoningen niet altijd brandveilig zijn. Stefan: „Ik ga er maar vanuit dat mijn verhuurder alles doet om er voor te zorgen dat ik veilig ben.” Hij hoeft niet wakker te liggen, is de boodschap van woonstichting De Key. „Onze woningen zijn allemaal brandveilig en goedgekeurd door de brandweer.”

Toch geldt dat niet voor alle wooncontainers, ook wel aangeduid als ‘unitbouw’. Bij sommige types zitten holle ruimtes tussen de verschillende units, waardoor brand zich snel kan uitbreiden.

De containers zijn zo ontworpen dat als er brand uitbreekt, deze zich beperkt tot één unit. Maar door de aanleg van (stroom)kabels tussen de verschillende units kan de brand sneller overslaan, concludeert VROM. Vooral verbindingen in de tussenruimtes, zoals afvoerbuizen en kabels, leveren een brandgevaar op, zegt ook Peter Reijman, hoofd van unit testing van TNO. „Een afvoerbuisje van pvc smelt in een paar minuten. Je hebt dan een open gat waardoor de brand zich snel kan verspreiden.”

Containerhuisvesting wordt veel gebruikt. Asielzoekerscentra, studentenhuisvesting en ook tijdelijke detentiecentra zoals op Schiphol zijn vaak op deze manier gebouwd. „Het is een goedkope en snelle manier”, zegt een woordvoerder van het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid.

Dat het soms misgaat bleek tijdens de brand in de cellencomplex op Schiphol in de nacht van 26 op 27 oktober 2005. Elf gedetineerden vonden toen de dood in het goedkoop geconstrueerde complex. Sinds de brand wordt er door diverse instanties veel strenger gecontroleerd op brandveiligheid. De brand is een van de aanleidingen waarom VROM het onderzoek heeft uitgevoerd.

Maar betekent het nu dat alle containerwoningen onveilig zijn? „Absoluut niet”, zegt Erik van Dormolen, voorzitter van de VVVA (Vereniging van Verplaatsbare Accommodaties), de brancheorganisatie op dit terrein.

Hij noemt het onderzoek op sommige onderdelen „teleurstellend”. Volgens Van Dormolen wordt nu door VROM de suggestie gewekt alsof een groot deel van de accommodaties onveilig is. Wel erkent hij dat het risico groter is in wooncomplexen met luchtverbindingen. Maar, zegt hij, „dit is een zeer zeldzame manier van bouwen. Minder dan één procent van de units wordt op deze manier gebouwd”. Met containerwoningen is niets mis, wil hij maar zeggen. „Wij doen al jaren onze stinkende best om alles zo brandveilig mogelijk te maken.”

René Meeuwissen is directeur van van De Meeuw Bouwsystemen. Het bedrijf voltooide enkele maanden geleden het Cancer Center Amsterdam van de VU. Het gebouw bestaat voor het grootste deel uit samengevoegde containers. Hier geen luchtruimtes, verzekert hij. Meeuwissen denkt dat een deel van de containerwoningen onveilig is. „Ze worden te goedkoop gebouwd. De overheid kijkt bij aanbestedingen te veel naar de prijs. Het is soms schokkend. Je kunt wel goedkoop gaan bouwen, maar als een unit afbrandt ben je nergens.”

Met medewerking van Djaja Ottenhof

    • Jaus Müller