GALERIESELECTIE

Hadassah EmmerichHadassah Emmerich maakt tekeningen, schilderijen en muurschilderingen die samen een installatie vormen, maar ook als autonome kunstwerken kunnen dienen. Op haar tentoonstelling Tigerlily Legacy toont ze nu naast diverse schilderingen op papier ook een werk dat ze direct op de muur aanbracht. De titel verwijs naar de veelkleurige en donker gestipte Tijgerlelie die jaren geleden vanuit China naar het Westen geïmporteerd werd. Ook Emmerich, van Nederlands-Indonesische afkomst, mixt in haar werk een westerse beeldtaal met oosterse symbolen. Haar rijk gedecoreerde portretten hebben oosterse trekjes, maar ook typisch Hollandse producten als Deltsblauw aardewerk hebben er een plek.

Schilderingen van Hadassah Emmerich. 2 sept t/m 7 okt in Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Roderik HendersonOur life in a town of ghosts is het fotografische verslag van Roderik Hendersons verblijf in een afgelegen spookstadje met slechts dertig inwoners in de woestijn van Nevada. De kunstenaar kwam hier samen met zijn zwangere vrouw in 2001 terecht na omzwervingen door afgelegen uithoeken in New Mexico, Colorado, Utah en Texas. Met rotsblokken, bomen en afval bouwde hij er een simpele woning. Zo werd hij deel van de gemeenschap die hij vervolgens met zijn camera is gaan vastleggen.

Foto’s van Roderik Henderson. 2 sept t/m 7 okt in Van Wijngaarden Hakkens, Lijnbaansgrcaht 318, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Jimmie DurhamAls Cherokee-indiaan heeft Jimmie Durham een tijdlang op internationale podia gestreden voor de rechten van zijn volk. Als kunstenaar verwerkt hij zijn achtergrond op een minder directe manier. Voorwerpen als veren en edelstenen verwijzen nog wel naar zijn indiaanse roots, maar hij combineert ze met alledaagse voorwerpen als een brommerhelm of een vilten hoed. Zo ontstaan cryptische werken waar de kijker zelf zijn gedachten bij de vrije loop dient te laten.

Nieuw werk van Jimmie Durham. 2 sept t/m 7 okt in Galerie Lumen Travo, Lijnbaansgracht 314, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Martina Florians, Zeger ReyersKunstenaars Martina Florians en Zeger Reyers richten zich in hun werk beiden op natuurlijke processen. Florians bouwt vaak laboratorium-achtige omgevingen waarin natuurkundige of scheikundige fenomenen onderzocht worden. Reyers schept eerder biotopen, waarin hij de natuur binnenloodst en vervolgens de vrije hand laat. Op de expositie Airconditioning tonen ze voor het eerst samen werk. Reyers zal de galerie veranderen in een soort broeikas, waarin rogge kiemt en groeit. Florians bouwt een installatie waarop het overtollige vocht zal neerslaan en aanvriezen.

Airconditioning. 1 sept t/m 1 okt in Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag. Wo t/m za 12-18u.

Wanda KoopDe voorstellingen op de schilderijen van de Canadese kunstenaar Wanda Koop komen ons bekend voor: patrouillerende soldaten op de rug gezien, een onder water gelopen New Orleans. De door satelliet en nachtkijker geregistreerde beelden zijn actueel en komen tot ons via kranten en televisie. Koop schildert de foto’s na op doeken van soms wel drie bij vier meter groot. Zo dwingt ze ons opnieuw te kijken naar de beelden waar we anders zo gemakkelijk langs zappen. In Buro Dijkstra zijn veertig schilderijen te zien uit de series ‘Green Zone’ en ‘Images of War and Reclamation’.

Schilderijen van Wanda Koop. 2 sept t/m 7 okt in Buro Dijkstra, Keileweg 26, Rotterdam. Do t/m zo 13-18u, vr 13-20u.

En verderSchilderijen van Klaas Gubbels t/m 24 sept in Galerie Wansink, Kapoenstraat 20, Maastricht; installatie en objecten van Mark Kramer t/m 30 sept in Galerie Mirta Demare, Bergsingel 176-B, Rotterdam; sculpturen en installaties van Shane Waltener t/m 24 sept in MKgalerie.nl, Witte de Withstraat 53, Rotterdam; werken van Gijs Frieling, Gerard Prent en Marinus van Dijke t/m 8 okt in Galerie Wit, Hamelakkerlaan 38, Wageningen; foto’s van Paul Blanca t/m 16 sept in Galerie Quintessens, Nieuwegracht 53, Utrecht.