Fruitsappen helpen tegen Alzheimer

Stoffen die voorkomen in fruit en groenten beschermen tegen de ziekte van Alzheimer. Wekelijks driemaal fruit- en groentensap drinken geeft vier maal minder Alzheimer dan één keer per week of minder.

Dit blijkt uit onderzoek dat wordt gepubliceerd in het American Journal of Medicine (september 2006). Alleen de hoeveelheid polyfenolen bleek van belang; de vitaminen C, E en caroteen deden er niet toe.

Medewerkers van de Vanderbilt University in Nashville, Tennessee, inventariseerden tien jaar lang alle nieuwe gevallen van Alzheimer onder ruim 1.800 oudere Japanners in de Amerikaanse stad Seattle. Het ging om deelnemers aan een groot vergelijkend onderzoek naar de verschillen in het voorkomen van deze dementeringsziekte onder Japanners. Ook landgenoten in Hiroshima en op de Hawaii-eilanden deden mee. De Japanners in Seattle hadden in de periode 1992-1994 een uitgebreide voedingsenquête ingevuld waarbij ze aan de hand van plaatjes moesten aangeven wat ze wekelijks aten en dronken, en hoe vaak.

In de jaren daarna kregen 81 van de Japanners in Seattle de ziekte van Alzheimer. Na correctie op factoren die het risico daarop beïnvloeden, zoals roken, opleiding, lichamelijke activiteit en vetgebruik, bleek frequent fruit- en groentensap drinken 76 procent bescherming te bieden. Eén of twee keer sap per week bleek niet zo effectief: het risico op Alzheimer daalde daardoor met maar 16 procent. Het meest uitgesproken was het effect bij dragers van de genetische variant apolipoproteïne E4. Die mensen lopen een extra hoog risico op Alzheimer.

Bij de ziekte van Alzheimer raakt het eiwit bèta-amyloïd in de hersenen geoxideerd. Waterstofperoxide (H2O2) zou de boosdoener zijn. Onlangs is een groot onderzoek afgerond naar het nut van de anti-oxidant vitamine E. Dat bleek niet te werken. Men was daar verbaasd over omdat fruit en groenten die rijk zijn aan vitamine E wel effect hebben. De onderzoekers hebben nu speciaal naar de polyfenolen gekeken. Die kunnen de bloed-hersenbarrière passeren en ter plekke H2O2 neutraliseren.

Polyfenolen zitten vlakbij de schil van fruit en groente. Vooral als vruchten stevig uitgeperst worden, komen er veel polyfenolen in het sap. Dat verklaart waarom juist industrieel vervaardigd sap rijk kan zijn aan deze stoffen.

    • Bart Meijer van Putten