Frankrijk

Groot-Mogol Juwelen Smaragden zo groot als kippeneieren, robijnen en diamanten gezet in de scheden van zwaarden en op paardenuitrustingen, oorbellen zo breed als schotels, armbanden en ringen. De edelstenen van al deze schatten zitten zo dicht op elkaar, dat het goud waarin ze gezet zijn maar nauwelijks zichtbaar is: nog tot en met 4 september herbergt het Louvre de meest verblindende collectie ter wereld van 16de t/m 18de eeuwse juwelen en voorwerpen uit Groot-Mogol, de in 1526 door vorst Baboer gestichte islamitische dynastie in Indië. De collectie die is samengesteld door sjeik Nasser al-Sabah, zoon van de emir van Koeweit, telt ruim 34.000 stukken. Daarvan stelt het Louvre er vijfhonderd tentoon. De geraffineerd ingerichte expositie toont ook vergrotingen van 16de en 17de eeuwse miniaturen uit het Mogolrijk die personen van het hof tonen die de geëxposeerde juwelen dragen.

Le Trésor du monde-Joyaux indiens au temps des Grands Moghols t/m 4 sept Musée du Louvre, Parijs, dag beh di 9-18u, wo en vr 9-22u, www.louvre.fr

Royaumont/muziek Middeleeuwse polyfonieën, operettes, muziek uit Mali, Libanon, Mauretanië, romantische melodieën, barok cantates, slam, rap: de prachtige 13de eeuwse cisterciënzer abdij van Royaumont staat open voor alle genres en elk publiek. Een greep uit het omvangrijke programma: de complete werken voor fluit van Brian Ferneyhough (1943) door de fluitist Mario Caroli op 2 en 3 september; Mozart, ‘spirituel et divertissement’ op 16 en 17 september; Duitse cabaret liedjes van ondermeer Kurt Weill door de mezzosopraan Doris Lamprecht.

Saison musicale de l’Abbaye de Royaumont t/m 15 okt elke za en zo mi & avond, Asnières-sur-Oise (95) ten N.W. van Parijs, www.royaumont.com.

En verder Les noces de l’enfant roi, een dansspektakel van Alfredo Arias over de jeugd van Lodewijk XV op 2, 8, 9, 15 en 16 sept in de tuinen van het Château de Versailles, reserv 0033-130837888.