Duitsland

Moderne barok in mijnen De barokke mens. Dat is het thema van de Ruhr Triennale, het grootste theaterfestival van het Ruhrgebied. Vanuit een diepe melancholie zochten zeventiende-eeuwse kunstenaars naar nieuwe vormen. Moderne kunstenaars spreekt die drive wel aan. Ook zij lijden onder de kloof tussen de gruwelen van deze tijd en het verlangen naar schoonheid. Dus gaan regisseurs als Peter Zadek, Johan Simons en Alain Platel aan de slag met Shakespeare, Calderón en Monteverdi. Dat alles in voormalige mijnen en andere imposante getuigen van een industrieel verleden.Trouwens, David Byrne, Vanessa Redgrave en Günter Grass komen ook!

T/m 15 okt in en om Essen. Inl 0049-70 020023456 en www.ruhrtriennale.de.

Schatkamers in Dresden Een bezoek aan Parijs veranderde zijn leven. Aan het hof van Louis XIV ontdekte August der Starke zijn passie voor juwelen. In 1687 was dat. De Saksische keurvorst blonk uit in mateloosheid en de collectie die bij binnen de kortste keren bijeen had, die blonk ook. August ontwierp er zelf een schatkist voor, begaanbaar en enorm. De kist bestond uit acht zalen, in Augusts Dresdner Schloss, en kreeg de naam Grünes Gewölbe, naar de malachietgroene muurdecoraties die de vorst zelf had bedacht. Dat deze pronkkamers weer toegankelijk zijn mag een wonder heten. In 1945 werden bij het bombardement op Dresden haast alle zalen verwoest. Nu, na de reconstructie, is de magie van het Grünes Gewölbe weer helemaal voel- en zichtbaar. Dresdner Residenzschloss, Taschenberg 2 in Dresden. Dag beh di 10-19u. Inl: 0049-35149142000 en www.dresden.de.

En Verder Schilderijen van de Duitser Martin Kippenberger (1953-1997) t/m 10 sept in K21 Düsseldorf: www.kunstsammlung.de; tekeningen, aquarellen en schilderijen van de Mexicaanse Frida Kahlo (1907-1954) t/m 17 sept in het Bucerius-Kunstforum, Hamburg: www.buceriuskunstforum.de