DTe eist uitleg hoge winsten

De toezichthouder op de energiesector, de DTe, is een onderzoek gestart naar de sterk gestegen winsten van de energiebedrijven. De DTe wil daarmee achterhalen of de bedrijven hun monopoliepositie op de transportnetten misbruiken.

Binnen de politiek is er onbegrip over de sterk gestegen winsten, zeker omdat de energierekening van de consument blijft stijgen. Er gaan stemmen op om de winst weer gedeeltelijk terug te sluizen naar de burger. Eind vorig jaar viel het kabinet bijna over een compensatie in de energiekosten van 35 euro.

Met zijn onderzoek wil de DTe achterhalen of energiebedrijven meer inkomen haalt uit de transportnetten dan is gerechtvaardigd. De toezichthouder stelt de tarieven vast die netbeheerders mogen vragen. „Als blijkt dat de winststijging voor een deel uit de netten komt, moeten we ons afvragen of energiebedrijven ons wel de goeie gegevens verstrekken”, zegt een woordvoerster van de DTe. Door een stapsgewijze verlaging van de nettarieven heeft de DTe in de afgelopen zes jaar al voor 1 miljard euro aan besparingen gerealiseerd.

Een woordvoerster van energiebedrijf Nuon laat weten dat het concern zich aan de richtlijnen houdt. „Bovendien moeten we nieuwe tarieven altijd voorleggen aan de DTe, die ze vervolgens akkordeert”, zegt de woordvoerster. Nuon haalde over het eerste halfjaar een winst van 339 miljoen euro, bijna twee keer zoveel vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Volgens het bedrijf is die stijging onder meer terug te voeren op het toegenomen verbruik van gas door de relatief koude maanden aan het begin van het jaar, en het toegenomen verbruik van elektriciteit. Bij Essent steeg de winst over het eerste halfjaar met eenderde naar 402 miljoen euro.