De punt kan echt niet meer

Bijna herfst, tijd voor nieuwe mode.

In een korte serie onthult nrc.next de trends, van top tot teen.

De puntschoen is weg. Punt.

De puntschoen is weg. Punt. Vorig jaar werd het al een beetje belachelijk, die Anton Pieck-schoentjes overal, en nu zul je de punt alleen nog tegenkomen bij marktkramen en de AXI-schoen. En dat zijn niet echt de voorvechters van de vrouwenschoenenmode.

Wie dat wel is, is Betsy Palmer. Schoenenfetisjistes kennen de winkels (met vestigingen in Amsterdam en Rotterdam) allang, omdat je er rond de honderd euro al mooie, kleurige schoentjes kunt krijgen.

„De punt is rond”, vertelt Lonneke de Kort, bedrijfsleidster van Betsy Palmer op het Rokin in Amsterdam, „en de kleuren zijn vooral aardetinten: zwart, bruin, groen, rood, en metalige kleuren: koper, glimmend en goud”. Veel schoenen hebben dit najaar een „verborgen plateauzool”, vertelt De Kort. „Onder de schoen zit een zool van ongeveer anderhalve centimeter, en daar is het leer van de schoen overheen getrokken, zodat je niet ziet dat het een plateauzooltje is.”

De Kort ziet bij veel schoenen een tuttig accent: een kwastje, of een strikje. Maar stoere vrouwen hoeven niet te vrezen. „We hebben ook nubuck laarzen, en de military-mode van vorig jaar zie je ook nog; laarzen met ophalers aan de bovenkant, bijvoorbeeld.”

Van deze zomer kennen we de jarenvijftigpump en de ballerina in combinatie met leggings of een kort rokje, en die zijn er in de herfst nog steeds. Wie dat te koud vindt, koopt een lekkere laars. „De laarzen zijn óf halfhoog, zodat je je strakke broek erin kunt doen, óf echt heel hoog, bijna tot aan je knieholte”, vertelt De Kort.

Een wonderlijke schoenenmode, die wij in alle bladen van Elle tot Vogue, tegenkwamen, was die van het jarenvijftigjuffenschoentje: een veterschoentje op een flinke hak. Onze angst is dat je met zo’n schoen lijkt op een gefrustreerde bibliothecaresse die veel te lang maagd is gebleven. De Kort denkt daar anders over. „Het is een heel vooruitstrevende schoen. Wij hebben hem in koper”, vertelt ze. Maar hoe dráág je hem? „Met een jarenvijftigjurkje”, vindt De Kort. Onder zo’n jurkje kan ook de andere ouderwetse schoen die terugkomt: het rijglaarsje.

En voor wie het zich afvroeg: Uggs blijven onverminderd in de mode. „Ze staan ervoor in de rij!” zegt Lonneke de Kort. Hoog, laag of als instapper, de gezellige teddybeer onder de schoenen mag deze herfst gewoon weer, net als vorig jaar, eervorig jaar en het jaar daarvoor. Hij is een klassieker geworden.

    • Aaf Brandt Corstius