De koe van de taiga

moose.jpgGisteren in de krant een verhaal over de elandenboerderij van Jaksja: zie hier. Het gaat over een zinloos experiment uit de Sovjettijd om de eland te domesticeren. In 1971 lieten Sovjetgeleerden bij datzelfde dorp Jaksja drie atoombommen exploderen om de rivier Petsjora om te leggen. Nu herinnert alleen een vies radioactief meertje aan die mislukte proef.

De eland als boerderijdier was ook geen succes, maar valt meer in de categorie onschuldige Sovjetwaanzin. (Zoals pogingen graan en sinaasappels boven de Poolcirkel te verbouwen en het raadsel van de genialiteit te doorgronden door Lenin’s brein tot carpaccio te snijden en elke cel te tellen) Het idee een nuttig Sovjetburger te maken uit deze slungel met zijn spillebenen, torpedokop en vingergewei van velours is al bijna even koddig als de eland zelf.

Zie hem hier door de stad draven of in een auto plaats nemen. Hier een fansite waar je onder meer met waterbalonnen op ze mag gooien. Hier en hier blijkt dat het leven op de boerderij ook voordelen heeft. En dit is de website van de tweede Russische boerderij in Kostroma, ooit opgericht om honderden elanden te fokken voor de kolchozen van de Sovjet-Unie. De vraag viel tegen. (Foto Oleg Klimov)

    • Coen van Zwol