Buiten

Bontbekplevier Foto Nico van Kappel Kappel, Nico van

Grassendagen Oudolf

Op zaterdag 2 en zondag 3 september is het weer tijd voor de Jaarlijkse Grassen- en Nazomerdagen bij kwekerij Oudolf in Hummelo. Tijdens het weekeinde is de nieuw beplante privétuin te bezoeken evenals de kwekerij met de moerbedden. Aanwezig zijn verder Mark Bulk uit Boskoop met bijzondere heesters en Rita van der Zalm met haar bijzondere bollen en bijgoed. Op zaterdag worden van 12-14u lezingen gehouden.

Grassendagen Kwekerij Oudolf, Broekstraat 17, Hummelo. Bezoek privétuin €2,50. Tel 0314-381120 & www.oudolf.com

Wereldhavendagen

Van vrijdag 1 tot en met zondag 3 september zijn er Wereldhavendagen in Rotterdam. Op en rond de Maas zijn er drie dagen lang scheepsbezichtigingen, avontuurlijke excursies, spectaculaire demonstraties, muziek en een knallend vuurwerk tot slot. Rondom Wijnhaven, Leuvehaven en Oude Haven is er het havenfestival waar oude ambachten en zeewaardige Shantykoren op kade, werf en steigers de dynamiek van de Rotterdamse haven weerspiegelen.

Inl www.wereldhavendagen.nl & www.havenmuseum.nl

Open Ateliers Groningen Ook op zondag drie september houden kunstenaars van Open Ateliers Groningen City weer open huis (12-18 uur) en zullen u enthousiast vertellen over hun werk, de techniek, de inspiratie bronnen enz. Men kan tevens informatie krijgen over worksshops, cursussen, werken in opdracht enz..

Op de website www.openateliersgroninencity.nl staat een routekaartje voor een fiets- of wandeltocht.

Moestuindag

Op zondag 3 september van 10-17u kunt u in de moestuin van landgoed Vollenhoven in De Bilt een wandeling maken langs brave hendrik, palmkool, kardoen en nog veel meer bekende en onbekende groenten en vruchten. Bezoekers krijgen informatie over het beheer en onderhoud van de moestuin en er is van alles te koop op het gebied van biologisch tuinieren en het buitenleven.

Utrechtseweg 59, De Bilt. Zo 3 sept 10-17u. Entree incl rondleiding: € 3,50. Tot 16 jr: gratis Parkeren en fietsenstalling bij de oranjerie. Inl. 030-2211 3 60 & www.landgoedvollenhoven.nl

Landgoed Eerde

Op zaterdag 2 september, om 14u houdt Vereniging Natuurmonumenten een excursie op landgoed Eerde, aan de Hammerweg in Ommen. Normaal is dit deel van het landgoed niet toegankelijk voor publiek. De 2 uur durende excursie staat onder leiding van gidsen. Honden mogen bij deze excursie niet mee.

Vooraf aanmelden bij de Ledenservice van Natuurmonumenten. Tel 035-655 9911 (tijdens kantooruren) of via www.natuurmonumenten.nl/agenda. Deelname leden van Natuurmonumenten € 4, niet-leden € 7 en voor kinderen t/m 12 jaar € 2 p.p.

Nachtexcursie Stadskweektuin Dinsdag 5 september organiseert het IVN Zuid-Kennemerland een nachtexcursie in de Stadskweektuin in Haarlem-Noord. In een met fakkels verlichte tuin gaan deelnemers, groot en klein, met de lantaarn op zoek naar padden, slakken, wurmen, oorwurmen en ander nachtelijk gespuis.

Aanvang 21u. Stadskweektuin, Kleverlaan 9, Haarlem. Deelname is gratis. Duur: 1,5u. Inl. Dik Vonk, 023-5254140 of kijk op www.ivnzk.nl.

Slikken van Voorne

De Slikken van Voorne is een vogelrijk getijdengebied. Eenden, ganzen, steltlopers en roofvogels, alle vogels vinden wel iets van hun gading in dit voedselrijke gebied. Het is een aangename verrassing om te constateren dat zo dicht bij grote industriële activiteiten en ondanks het afdammen van rivieren er toch zo'n dynamisch en vogelrijk getijdengebied heeft kunnen ontstaan.

zaterdag 2 sept 10-12u. Start: Nieuwe parkeerplaats aan het eind van de Strandweg in Oostvoorne. Deelname gratis. Aanmelden: natuuragenda op www.zuidhollandslandschap.nl <http://www.zuidhollandslandschap.nl/> of telefonisch Bezoekerscentrum Tenellaplas 0181-483909.

Orchideeënexcursie

Op zaterdag 2 september om 14u is er een wandelexcursie door de Westduinen, een uitgestrekt natuurgebied ten westen van Ouddorp. De natuurgids laat u de mooiste plekjes zien met de prachtige witbloeiende herfstschroeforchis. Een unieke kans om deze bijzondere orchideeën van dichtbij te bewonderen.

Zaterdag 2 sept 14-16u. Vertrek: Bij de werkschuur aan de Westduinweg 37 in Ouddorp (hoek Klarenbeekweg). Kosten: gratis Aanmelden: Vooraf telefonisch 10-17u30 bij VVV Ouddorp. Tel. 0187-681789 of natuuragenda op www.zuidhollandslandschap.nl

Vogeltrek bij Zwolle

Op donderdag 7 september is de excursie vogeltrek in de Vreugderijkerwaard bij Zwolle. Deelnemers horen alles over de (trek)vogels die zich daar momenteel laten zien. De excursie begint om 9u vanaf de parkeerplaats aan de Vreugderijkerweg en duurt circa 2 uur. In de Vreugderijkerwaard, een uiterwaard van de IJssel, is een meestromende nevengeul voor de rivier aangelegd. Een uniek natuurontwikkelingsproject in een buitendijks gebied, waarbij de IJssel ook nog eens meer ruimte krijgt.

Deelname leden Natuurmonumenten € 4, niet-leden ?€ 7. T/m 12 jaar € 2. Vooraf aanmelden is noodzakelijk bij Bezoekerscentrum De Wieden, Tel 0527 -24 66 44 (di t/m zo 10-17u of via de website www.natuurmonumenten.nl/agenda. De excursie is ongeschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Neem laarzen en verrekijker mee!

Vleermuisexcursie

Op vrijdag 8 september is er een vleermuisexcursie in het Waterloopbos, onderdeel van het Voorsterbos bij Kraggenburg. Ooit was het Waterloopkundig Laboratorium er gevestigd die er proeven deed. Sinds 8 juli 2005 is het Waterloopbos officieel open voor publiek. De excursieleider start om 20u30 vanuit de inforuimte op de parkeerplaats Voorsterweg 36 in Marknesse. In het voorjaar van 2005 is een voormalig zoutwaterreservoir geschikt gemaakt als winterverblijf voor vleermuizen en begin dit jaar hingen er al vleermuizen.

De excursie duurt circa 2u. trek een lange broek en stevige schoenen of laarzen aan. Voor entree en aanmelden zie het voorgaande onderwerp.

Lepelaars Vogeleiland

Op zaterdag 2 september om 13u is er een vaar-wandelexcursie naar het Vogeleiland in het Zwarte Meer. De excursie met het thema ‘lepelaars’ duurt circa 3 ½ uur. Omdat het observeren van vogels centraal staat, mogen honden niet mee. Op het Vogeleiland zijn geen paden; laarzen kunnen goed van pas komen en neem een verrekijker mee. Deze excursie is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Vanwege de beperkte capaciteit van de boot, waarmee de 20 minuten durende tocht naar het Vogeleiland wordt gemaakt, is aanmelding vooraf noodzakelijk.

Bezoekerscentrum De Wieden in St. Jansklooster. Tel 0527-24 66 44 (di t/m zo 10-17u) of via www.natuurmonumenten.nl/agenda. Vertrek excursieboot: aanlegsteiger bij de Kadoelerbrug aan de Kadoelerweg bij Kraggenburg. Deelname leden Natuurmonumenten € 8. Niet-leden €12. T/m 12 jr €4.

Verdronken dorp

Op zaterdag 2 september is er een speciale vaartocht, waarbij het verdronken dorp Beulacke centraal staat. Tijdens de tocht duikt amateur-archeoloog Rint Massier naar de restanten van dit dorp. Bij stormvloeden van 1776 en 1825 is het dorp Beulacke geheel in de golven verdwenen. Alleen de bidstoel is bewaard gebleven. Amateur archeoloog Rint Massier heeft als enige toestemming om naar resten van dit dorp te duiken. Hij heeft de afgelopen 25 jaar dan ook al vele vondsten gedaan. Van scherven van baardmankruiken, tinnen lepels en gespen tot eenvoudige schoenen. De tocht begint om 12u vanaf bezoekerscentrum De Wieden te St. Jansklooster en duurt 2½ uur.

De kosten voor deze tocht zijn € 9 voor leden van Natuurmonumenten, niet leden betalen € 13. Opgave vooraf is noodzakelijk, via tel. 0527-246644 of www.natuurmonumenten.nl/agenda.

Schilderen bij Gooilust

Bij de tentoonstelling Het geluk van de tuin organiseert Museum Hilversum woensdag 6 september 10-16u een schildercursus in de siertuin van Buitenplaats Gooilust. Het werk wordt naderhand enige tijd tentoongesteld in het museum. Tijdens de workshop kunnen deelnemers de fraaie siertuin van Gooilust vereeuwigen. Benodigdheden: uw eigen schilder- of tekenmateriaal en een ezel. (olieverf is minder geschikt vanwege de lange droogtijd) Docent is Margo de Jong. Reserveren is verplicht en kan tot 3 september.

Kosten: €65 euro p.p. per workshop, inclusief toegangbewijs voor de tentoonstelling. Zelf materiaal en lunch meenemen. Voor koffie en thee wordt gezorgd. Locatie: Siertuin Gooilust, Zuidereinde 47b, ‘s-Graveland. De workshops gaan niet door als het regent of als er minder dan 8 aanmeldingen zijn. Inl en res bij het museum: T 035-6292826 of E museumhilversum@hilversum.nl.