Belgie

Terracotta van Han Zes weken lang is in het Antwerpse Provinciehuis de in gebakken klei vormgegeven wereld te zien van de Chinese Han-dynastie (206 v.Chr.-220 n.Chr.). Het eerder blootgelegde terracotta leger uit het graf van de eerste en laatste Qin-keizer is wereldberoemd. Maar de figuren en voorwerpen uit het enorme Han-mausoleum zijn gevarieerder en kleurrijker. Ze geven het dagelijkse (hof)leven weer uit een vreedzamer en succesvoller keizerrijk (90 procent van de huidige Chinese bevolking behoort tot de Han). Net als bij keizer Qin kregen de Han-monarchen hun aardse entourage in kunstvorm mee in hun graf. Prachtige beeldjes van varkens, ossen en paarden, dienaren, priesters en soldaten, en ook jade sieraden, bronzen vazen en andere gebruiksvoorwerpen.

De wereld volgens de Han, Provinciehuis, Koningin Elisabethlei 22, Antwerpen, 1 sept. t/m 15 okt. Dag 10-17u. Inl 0032 32406630.

Monumentenstrijd Het maken van voorkeurslijstjes heeft de Vlaming in zijn greep. In navolging van het Britse programma Restoration, wordt het favoriete monument gekozen. Dertig bijzonder mooie maar noodlijdende gebouwen en landschappen mogen het komende halfjaar publiekelijk de Monumentenstrijd aangaan op de VRT-radio en -tv en via het internet. De winnaar krijgt een half miljoen euro restauratiepremie. De Gentse Boekentoren zit nog in de race, maar ook de Kempense duinen, een paardenmolen in Kortrijk, een papiermolen in Beersel en een woonhuis van architect Huib Hoste in Hasselt. De monumenten zijn te zien op www.monumentenstrijd.be. Op Monumentendag (10 sept.) zijn ze te bezoeken. Na tussenrondes (17 sept. en januari) wordt op 19 februari de winnaar bekendgemaakt.

Monumentenstrijd, www.monumentenstrijd.be, t/m 19 feb.,

En verder Brangwyns Wereld, t/m 17 sept., Groeningemuseum en Arentshuis, Brugge 0032 50448743 en www.museabrugge.be;