BEELDENDE KUNST

BEELDENDE KUNST Rembrandt tekeningen Ter gelegenheid van het Rembrandtjaar 2006 laat het Rijksmuseum de komende maanden in twee afleveringen alle zestig tekeningen van Rembrandt zien die het museum rijk is. In het eerste deel, ‘De Verteller’ (t/m 11 okt) is Rembrandt te zien als eigenzinnig verteller van vooral bijbelse taferelen. Onovertroffen is het psychologisch inzicht waarmee hij zijn hoofdrolspelers portretteerde. In het tweede deel, ‘De Waarnemer’ (14 okt t/m 31 dec) zien we hoe Rembrandt de wereld om zich heen in ogenschouw nam en vastlegde. Met achteloos gemak en tegelijkertijd onvoorstelbare subtiliteit registreert hij de lichtval op het lichaam van een liggende naakte vrouw, maar ook de vileine sluwheid van een toneelspeler of de geconcentreerde aandacht waarmee een jongetje een muntje in zijn broekzak zoekt. De collectie tekeningen van Rembrandt in het Rijksmuseum behoort tot de belangrijkste ter wereld. Vanwege de lichtgevoeligheid van de tekeningen zijn de werken zelden voor het publiek te zien. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie in de serie Rijksmuseum-dossiers: ‘Rembrandt en de kunst van het tekenen’. Rembrandt: De Tekeningen. T/m 31 dec in het Rijksmuseum Amsterdam. Dagelijks 9-18u, vr 9-22u. Inl: www.rijksmuseum.nl Rembrandt van Rijn: De Voetwassing Foto Rijksmuseum Rembrandt van Rijn: De Voetwassing FOTO: Rijksmuseum Rijksmuseum

Rembrandt tekeningen Ter gelegenheid van het Rembrandtjaar 2006 laat het Rijksmuseum de komende maanden in twee afleveringen alle zestig tekeningen van Rembrandt zien die het museum rijk is. In het eerste deel, ‘De Verteller’ (t/m 11 okt) is Rembrandt te zien als eigenzinnig verteller van vooral bijbelse taferelen. Onovertroffen is het psychologisch inzicht waarmee hij zijn hoofdrolspelers portretteerde. In het tweede deel, ‘De Waarnemer’ (14 okt t/m 31 dec) zien we hoe Rembrandt de wereld om zich heen in ogenschouw nam en vastlegde. Met achteloos gemak en tegelijkertijd onvoorstelbare subtiliteit registreert hij de lichtval op het lichaam van een liggende naakte vrouw, maar ook de vileine sluwheid van een toneelspeler of de geconcentreerde aandacht waarmee een jongetje een muntje in zijn broekzak zoekt. De collectie tekeningen van Rembrandt in het Rijksmuseum behoort tot de belangrijkste ter wereld. Vanwege de lichtgevoeligheid van de tekeningen zijn de werken zelden voor het publiek te zien. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie in de serie Rijksmuseum-dossiers: ‘Rembrandt en de kunst van het tekenen’.

Rembrandt: De Tekeningen. T/m 31 dec in het Rijksmuseum Amsterdam. Dagelijks 9-18u, vr 9-22u. Inl: www.rijksmuseum.nl