Alles in de wind op de pier van Naples, Florida

Ernesto bleek gisteren een storm in een glas water. Het Nationale Amerikaanse Orkaancentrum trok de orkaanwaarschuwing voor de staat Florida in. Ernesto, die gisterochtend omstreeks vier uur Nederlandse tijd aan land kwam boven Florida, veroorzaakte alleen zware regenval. Op de pier van Naples konden mensen zonder gevaar uitwaaien.

Eerder deed Ernesto in volle sterkte Haïti en Cuba aan. Daar richtte de – toen nog – orkaan veel materiële schade aan, en er vielen tientallen gewonden.

Ernesto leek het vasteland van Florida in eerste instantie te gaan bereiken op 29 augustus, precies een jaar nadat orkaan Katrina in New Orleans het leven kostte aan zo’n 1.500 mensen en voor tachtig miljard dollar schade aanrichtte. De opluchting in Florida was gisteren groot, toen Ernesto bleek afgezwakt te zijn tot een tropische storm.

Ernesto was de eerste orkaan van het Atlantische stormseizoen, dat loopt van begin juli tot eind november. Inmiddels heeft een nieuwe orkaan, John, zich opgewerkt tot een storm in de categorie 3 op de schaal van Saffir-Simpson, die vijf categorieën kent. Categorie 3 is een storm met een windsnelheid tussen de 178 en 209 kilometer per uur. John ontwikkelt zich langs de kust van Mexico en zou het komende etmaal nog krachtiger kunnen worden.