Aandeelhouder Euronext eist stemming over bod

Het bestuur van Euronext moet aandeelhouders niet alleen laten stemmen over het overnamebod van de New York Stock Exchange. Ook het bod van Deutsche Börse moet in stemming komen. Dit zei een van de grootste aandeelhouders van het beursbedrijf gisteren.

Het Children’s Investment Fund (TCI), een hedgefonds, zegt een belang van 10 procent te hebben in Euronext. Algemeen directeur Chris Hohn wilde tijdens een telefonische persconferentie van Euronext-topman Jean-François Théodore weten of het bod van Deutsche Börse in stemming zal komen. „Als uw antwoord nee is zullen wij een aparte aandeelhoudersbijeenkomst opzetten of het bod in stemming brengen tegelijkertijd met de stemming over het Amerikaanse bod”, zei Hohn.

Euronext, bestaande uit de effectenhuizen van Parijs, Amsterdam, Brussel, Lissabon en de Londense derivatenbeurs Liffe, wil graag samengaan met de branchegenoot in New York. Het bestuur steunt het Amerikaanse bod en wil zijn aandeelhouders begin december tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering vragen de overname goed te keuren. Het bod van de beurs in Frankfurt is momenteel echter hoger dan het Amerikaanse. Dit komt doordat beide biedingen deels in aandelen worden gedaan en de waarde van de drie beursbedrijven fluctueert.

TCI’s Hohn zei gisteren dat het bestuur van Euronext zijn plicht verzaakt jegens aandeelhouders als zij niet mogen stemmen over het Duitse bod. Théodore zei in een reactie alleen dat hij zal doen wat goed is voor aandeelhouders. Het is onduidelijk hoeveel aandeelhouders het eens zijn met Hohn.

Het is al jaren onrustig in de wereld van de beursbedrijven. Na het ontstaan van Euronext werd de jacht geopend op de London Stock Exchange. De Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq, de Deutsche Börse en Euronext probeerden de Britten, vooralsnog tevergeefs, over te nemen. Als Euronext en de NYSE samengaan vormen zij de grootste beurs ter wereld.