3 redenen om thuis te blijven

Ballet en hiphop

Save the last dance

1 film

Net5, 20.30-22.40u.

Aardige dansfilm uit 2001 van regisseur Thomas Carter die een groot succes was in de Verenigde Staten. De muziekzender MTV trad op als producent. In Nederland een minder grote hit onder jongeren, maar toch lekkere film voor een avondje televisie. De film ontstijgt het Flashdance-genre door een aantal sociale kwesties aan te snijden.

Balletdanseres Sara Johnson (gespeeld door Julia Stiles) komt in aanraking met hiphop en daarmee in de nodig problemen. Ze is een getalenteerde danseres die auditie doet voor een prestigieuze dansacademie. Haar moeder komt om bij een auto-ongeluk als zij zich haast om bij de auditie aanwezig te zijn. Dat betekent het begin van een ander leven voor Sara. Ze verhuist naar haar vader Roy (Terry Kinney) in Chicago en komt terecht in het zwarte getto van de South Side. Eenmaal op de middelbare school komt ze in contact met Chenille (Kerry Washington) en haar broer Derek (Sean Patrick Thomas). De jongens introduceren haar in de hiphopscène. Sara’s liefde voor de dans bloeit weer op en zij krijgt een relatie met Derek.

Hij komt vervolgens in conflict met zijn vriend Malakai (Fredro Starr) die hem terug in zijn criminele leven wil trekken, terwijl Derek nu juist daarmee wil stoppen en voor kinderarts te gaan studeren.

2 kleding

Regenlaarzen

www.ilsejacobsen.dk, of bij B&R Fashion in Amsterdam. Herenlaarzen, 112,50, dames: 99 euro en kinderlaarzen (maat 28 t/m 35): 85 euro.

Met een gemiddelde zomertemperatuur in Denemarken van 20 graden, is het niet zo gek dat ontwerpster Ilse Jacobsen op het idee kwam om de regenlaars eens goed onder handen te nemen. In haar land regent het vast net zoveel als hier, en praten ze bij de bushalte vast ook nergens anders over. Jacobsen maakt haar rubberen laarzen met de hand, van „hoge kwaliteit natuurrubber”, meldt het persbericht van B&R Fashion. „Zo kunnen onderling kleine afwijkingen ontstaan, wat de laarzen zo uniek maakt.” Tja, zolang de afwijkingen maar niet al te gek worden. De dikke doorgestikte zool valt op, maar vooral de dikke, geregen veters (in het zwart of wit). Die zijn totaal overbodig, maar daarom niet minder leuk. Ze tillen de laars boven het schattige HEMA-niveau uit en maken de stappers tot stoere boots. De bruine met witte veters bijvoorbeeld lijken eerder bedoeld om in een mars mee te lopen, dan om in plassen water te springen. Al is dat laatste natuurlijk het leukste. Geen zin in een militante look? De regenlaarzen zijn er in twaalf andere kleuren, waaronder pasteltinten. De binnenvoering is trouwens van geruwd katoenen fleece. Kan dus elke dag gedragen worden. (JvG)

3 Game

Electroplankton

Platform: 44,99 euro (Nintendo DS)Uitgever: Nintendo

Electroplankton is een muziekgame, al zijn er mensen die dit niet eens een computerspel willen noemen. Dat komt door het bijzondere en afwijkende karakter. In het spel Lumines voor de PSP stapel je gekleurde blokjes op ritme van muziek om verder te komen en punten te scoren. Maar in Electroplankton is het eigenzinnige creëren van muziek het doel op zich. Dat doe je met diverse beestjes, de electroplankton, onder water. De wezentjes luisteren naar vreemde namen als Tracy, Hanenbow, Luminaria, Sun-Animalcule, Marine-Snow en Volvoice , en in totaal zijn er tien verschillende typen aanwezig. Met de stylus pen van de Nintendo DS stuur en teken je verschillende patronen die eigen zijn voor de Electroplankton en zo vervaardig je verschillende dekens van onaardse, hypnotiserende geluiden. Het geheel heeft iets zweverigs, kunstzinnigs bijna, en is voor de fijnproever absoluut de moeite waard. Maar doordat er een klassieke spelstructuur ontbreekt, zonder puntentelling en levels, is het experimenteren met de diverse muzikale wezens de enige bezigheid. En dat zal voor de doorsnee gamer uiteindelijk te abstract zijn. (JM)

Met bijdragen van Jan Meijroos en Jessica van Geel.

    • Jessica van Geel