Zwemmen helpt

On a Clear Day lijkt een aflevering uit een serie, de serie waarin Britten van eenvoudige komaf al hun problemen weten op te lossen door een buitenissige activiteit te ondernemen waarin ze uiteindelijk blijken uit te blinken. Of het nu balletdansen is, zoals in Billy Elliott, een striptease doen, zoals in The Full Monty, naakt poseren voor een kalender (Calendar Girls), of, zoals nu, het Kanaal overzwemmen, zoals in On a Clear Day. Daarin raakt Frank zijn baan op een scheepswerf kwijt. Hij zit bij de pakken neer, maar dan komt het idee om naar Frankrijk te crawlen in hem op en gaat hij trainen met behulp van een paar oude collega`s en de Chinese eigenaar van de snackbar op de hoek. Alles komt dan goed, zelfs de relatie met zijn vrouw en zijn zoon. Het helpt als er aan zulke films goede acteurs mee doen, zoals dit keer Peter Mullan en Brenda Bethlyn. Maar het blijft lopende bandwerk. Wat zou er gebeuren als dat zwemmen of dansen nu eens niet hielp?

On a Clear Day. Regie: Gaby Dellal. Met: Peter Mullan, Brenda Bethlyn, Sean McGinley, Jamie Sives. In: 5 bioscopen.