www.nrc.nl

Weblog koken etc.

Moskou. Correspondent Coen van Zwol is koortsig en snotterig. „Misschien tijd om Ingaron te slikken? Sinds februari adverteert de fabrikant in heel Moskou op grote billboards met ’s werelds eerste en enige geneesmiddel tegen vogelgriep, made in Russia. Terwijl het ‘Avondland’ ten onder gaat, zijn wij hier voor nog geen duizend roebel immuun voor de naderende pandemie. Helaas, het vogelgriepvirus laat het tot zover lelijk afweten. Bij de Russen is het virus geheel onder de radar gezakt. Dus versterkt Ingaron volgens de jongste reclameborden nog slechts de immuniteit. Tsja, dat geldt ook voor worteltjes en havermout. Het kan zijn dat de Russische autoriteiten Ingaron dwongen in te binden: naast vogelgriep genas het wondermiddel namelijk ook nog hepatitis B en C, herpes en chlamydia. De staat heeft veel minder geduld met kwakzalvers dan vroeger.”

www.nrc.nl/moskou

Koken. Janneke Vreugdenhil doet in haar weblog verslag van haar kookbelevenissen. Deze week is zij op mini-cursus Chinees koken bij Sming. „We maken bladgroente met oestersaus. Sming koos, uit het oerwoud aan gebladerte bij Wah Nam Hong, tsoi sam, dat eruit ziet als een soort kruising tussen paksoi en wilde spinazie. Ze bracht een pan met water aan de kook en deed er een scheutje olie in. ‘Dat voorkomt de droge rasperigheid.’ De droge wat? ‘Je weet wel, dat gevoel aan je tanden wanneer je bijvoorbeeld spinazie eet.’ Oh dat, ja dat gevoel kennen we wel. Dus daar helpt olie tegen? Ik stelde voor om een deel van de tsoi sam in water zónder olie te koken, zodat we het verschil zouden kunnen proeven. ‘Jullie zullen zien, die mét olie wordt lekkerder’, voorspelde Sming.” Of het verschil te merken was, is te lezen op

www.nrc.nl/koken