Wilders: beveiliging campagne te duur

Lijsttrekker Geert Wilders van de Partij voor de Vrijheid overlegt nog deze week met minister Donner (Justitie, CDA) over de kosten van de beveiliging van zijn campagnetournees. Volgens de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) vergt zijn veiligheidssituatie bij spreekbeurten de plaatsing van detectiepoortjes en beveiligers, maar moet Wilders zelf opdraaien voor de kosten daarvan.

Wilders voelt zich daardoor beperkt in zijn mogelijkheden om campagne te voeren. Spreekbeurten in het land heeft hij deze week afgezegd. Hij wil vrijdag van Donner de verzekering dat hij volgende week wel campagne kan voeren.

De DKDB is verantwoordelijk voor zijn veiligheid op straat, bevestigt een woordvoerster van de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding. Organisaties of instellingen die hem uitnodigen voor spreekbeurten zijn inpandig verantwoordelijk voor zijn veiligheid.

Die beveiliging kost Wilders gemiddeld 1.000 euro per avond. „Ik zou in het totaal zo’n 50.000 euro aan kosten kwijt zijn, terwijl we een partij zijn die het met tientjes aan donaties moet doen.”

Wilders zal zijn veiligheidssituatie in de Tweede Kamer aan de orde stellen als hij geen toezeggingen van Donner krijgt. „Andere lijsttrekkers hebben niet met het soort risico’s te maken waar ik mee kamp. Bovendien krijgen partijen die nu al vertegenwoordigd zijn in de Tweede Kamer subsidie voor hun campagnekosten. Ik krijg geen subsidie.”

Het Kamerlid Geert Wilders wordt sinds oktober 2004 beveiligd wegens aanhoudende bedreigingen. Na de moord op Theo van Gogh dook hij daarom een poos onder.